Bolest hlavy, porucha hybnosti, úraz hlavy

Dobrý den paní doktorko. Píši za mého taťku.S ničím se neléčí, 26. 5. 12 boural na motorce s úrazem hlavy, bezvědomí 3 minuty, rtg lbi a hrudníku bez traumat.změn, tržná rána na čele v pravo.Taťkovi je 62 let, je v důchodu, ale stále pracuje jako elektromontér. Od 16 let kouří 35 cigaret denně. Asi před 10 dny, začátkem srpna bolest za krkem vlevo, neobratnost PDK s tahem do pravé strany, efekt Ibalginu na bolest dobrý, někdy pocit neobratnosti PDK. Když jde ze schodů, má pocit, že by mu mohla podklesnout pravá noha v koleni. Včera jsme proto navštívili neurologii a tady je OBJEKTIVNÍ NÁLEZ: TK150/95. zornice izo, reagují ,ny není v žádné poloze, cení sym., jazyk středem, bez atrofií afascikulací, pulzace karotid sym. hmatná, na HK stisk smy.špetka sym., rrC5/8sym.výb., živé,na DK pozitivní ming.vpravo, udrží nad podložkou, iritace neg.,rr.L2/S2 sym. živé, páteř nebol., vyhlazená beder. lordosa, chůze nejistá vpravo, na stupínek vystoupí hůře pravou. DG.SOUHRN:Cefalea okcipitálně vlevo s paresou PDK v.s. centrální etiologie. Nikotinismus. DOPORUČENÍ:CT mozku, UZ karotid, EKG,odběry jako u CMP, ko s výsledky a ko TK. Toť vše z lékařské zprávy. Už absolvoval EKG, bylo v pořádku. Na ostatní vyšetření je objednán až za 14 dní, což mi připadá dost dlouhá doba. Co kdyby to bylo něco vážného? A neměla ho rovnou poslat na MR? Máme o taťku všichni strach, sotva se šourá, motá se mu hlava, je celý zesláblý a nemá vůbec na nic chuť. Jaký na to máte názor paní doktorko? Předem Vám velmi děkuji za odpověď. Nashledanou a hezký den. Martin.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, porucha hybnosti, tedy paresa a bolesti hlavy v návaznosti na úraz hlavy vždy vedou k podezření subdurální hematom, v tomto případě chronický, který se nemusí manifestovat hned po úrazu. Normální výsledek rtg lebky tuto diagnosu nevylučuje. V diagnostice je zcela dostatečné CT vyšetření mozku, MR je hůře dostupná a v tomto případě zatím není nutná ( event. by byla doplněna dle nálezu na CT). CT mozku by ale provedeno být mělo. Pokud se vám tatínek opravdu nezdá v pořádku, můžete kontaktovat akutně přímo spádové neurologické oddělení nemocnice, kde by neměl být problém CT mozku provést kdykoliv dříve. Podle nálezu na CT mozku bude stanoven další postup. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: