Bolest hyzde-nohy

Dobry den, min. rok jsem porodila sve 1. dite. porod byl vyvolavany (2 dny s epiduralem) Samotne tlaceni trvalo temer 2h v zahranici je to normalni.. asi tyden po porodu jsem mela bolest v leve kycli tak intenzivnni, ze mi "vypla" i noha. Nemohla jsem se na ni v danou chvilku postavit. Vzdy se to vrati, kdyz dlouho sedim-lezim a mam pokrcenou nohu. Nahle vstanu a noha se mi podlomi a mam bolest. Musim chvilku pockat, pak to odezni. Vzdy se jednalo o levou kycel-nohu. Nyni jsem tehotna a poslednich par tydnu jsem zaregistrovala bolest jakoby v prave hyzdi vystrelujici do prave nohy, ktera se mi take podlomi. Myslim si, ze to zacalo fyzickou praci a ted mi to prijde kazdym dnem horsi. Uz me to boli v leze, v sede, i kdyz nic nedelam. Dnes nekolikrat za den. Bojim se mit dite na ruce, ptz. v danou chvilku kdyz me tam zaboli podlomi se mi noha. musim se neceho chytit a cekat az to odezni. Prosim poradte. Dekuji Lenka 30let

Odpověď odborníka:

Je pravděpodobné, že bolest vychází z bederní pateře, projevuje se vystřelováním do hýždě. Těhotenství poměry v celé oblasti spoje pateř a pánev a panve může měnit. Změny zatěžování bederní pateře projdou rovněž změnou zátěže i pohybu. Celý stav vyžaduje řádné klinické vyšetření, jistě i vyšetření zobrazovacími metodami, což nyní když jste těhotná není možné. Proto by bylo na místě vyšetření na rehabilitaci, aplikovat cvičení s fyzioterapeutem, šetrné měkké techniky na klíčové úseky pateře, cvičení k relaxaci a posílení břišního svalstva, svalstva pánve a pánevního dna. Došetření stavu výše zmíněnými metodami bude možné až po skončení těhotenství.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: