Bolest klbov, stehna, vrzanie

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor na môj problém. Od malička ma bolievali kĺby, prakticky celé nohy, v puberte ma pobolievali skôr bedrové kĺby, predkolenná kosť, chodidlá, trochu kolená. Bola to bolesť väčšinou večer, alebo po dlhej chôdzi (3h a pod.), bez tabletiek od bolesti to neprešlo. Asi okolo 19tky sa mi bolesť klbov presunula skôr na kolená a občas na bedrové klby. Frekvenčne bolesti aspoň 4-6x mesačne tak, že mi bolo treba vziať prášok. Inokedy to zas prestalo, zas začalo. K tomu mi začali dosť pukať kolená pri pohybe. Pred asi polrokom som začala športovať - ženské fitness, ľahšie posilovanie a kardio cvičenie. Bolesti mi zmizli. Avšak okolo Vianoc 2014 mi začali hrozne škrípať kolená pri pohybe (pri vstávaní z podrepu). Stále som si to veľmi nevšímala, avšak asi dva týždne dozadu ma začali obe kolená pobolievať - nie je to bolesť na ktorú by som musela vziať prášok, ale zabolí ma v klbe pichavo i viackrát za deň. Pravá noha je horšia - koleno ma zabolí po boku z vonkajšej strany, pri chôdzi nepobolieva, len ho cítim "plné", za kolenom je menší opuch. Drep so záťažou na jedno koleno nemôžem absolútne urobiť, vtedy ma to zabolí. Občas hlavne ak sa postavím ma tiež pichne bedrový pravý klb a občas ma zabolí cca v strede stehna z vonkajšej strany. Pravé koleno ma takisto zabolí na jednonohovej záťaži, ale necítim ho také akoby mi tam niečo zavadzalo. Bolesť je teda zvonkajšej strany a takisto spredu kolien hore, miesto kde sa upína steh. sval. Mala som pár dní i problém zísť zo schodov, mala som skrátka "ťažké" klby. Objednala som sa síce ortopedovi, ale bude to dlhšia doba... zatial som si kúpila Flexit, Orto prim - neviem či je to ale prospešné, lepšie sa mi ale schádza zo schodov. Obmedzila so zatiaľ cvičenie, tak aby som nezaťažovala nohy. Chcem sa teda spýtať na váš názor... osobne sa mi preháňa hlavou hocičo, od nádorov a podobných vecí. Alebo to je skrátka vyvrcholenie stavu, ktorý som predtým neriešila a možno ešte zaťažila cvičením. Ďakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zřejmě máte nemocné chrupavky v oblasti kolenních kloubů , zátěž v tomto případě zvláště cvičení na jedné noze není vhodná, stejně tak kleky a hluboké dřepy. Došlo pravděpodobně k zhoršení chornických potíží. Potravinové doplnky klidně užívejte a odborné vyšetření je zde velmi vhodné k vyloučení třeba arthrotických změn .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: