Bolest kolen

Dobrý den, je mi 19 let a občas mě bolí obě kolena (nikdy ne každé zvlášť) v místech, kde je čéška. Je to taková jakoby "tahací" bolest - jako kdyby se mi něco snažilo od sebe odtáhnout stehenní a holenní kost. Nijak mi to nepřekáží v chůzi nebo běhu. Nedělám žádný sport a v rodině nikdo podobné problémy nemá, nebo neměl. Napadlo mě, že by to mohlo být z růstu, ale už několik let měřím 163 cm. Všechny ženy v rodině jsou nižšího vzrůstu. K doktorovi s tím zatím chodit nechci, bolest není nijak častá a většinou po 2-3 dnech ustoupí a objeví se znova až třeba za 3 týdny. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jistě nejlépe stav ujasní pečlivé lékařské vyšetření. Mohu říci, že u dospívajících se bolestmi pod čéškou, zvláště pokud se jedná o obě kolena projevuje t.zv. chondropatie. Dosud ne zcela zralá a dosud citlivě měkčí kloubní chrupavka, která tvoří výstelku kloubu projevuje reakcí na zvětšenou zátěž prosáknutím, v pokročilejších stadiích až přeměnou chrupavky na ostruvkovitou vazivovou tkáň, chrupavka se může rozvláknit. Příčina zcela není známa, je zde rodinná dispozice, je zde stav přetížení kloubu. Léčba spočívá v šetření chrupavky, poílení svalového aparátu stehna a kolena, léčbou na rehabilitaci. Většinou se dospíváním stav upraví., Při horším nálezu by hrozilo dřívější objevení se artrozy. Poraďte se přece jen se svým ortopedem. Rtg snímek někdy odhalí změny na čéšce, které tomuto stavu napomáhají.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x