Bolest kolene

Dobrý den, od dvaceti, nyní je mi 40 let jsem často sportoval - silový tréning a nyní mám oštěpařský loket. Různé opichy, úleva jenom na chvilku. V současné době se to sklidnilo, ale silových sportů jsem zanechal. Nyní mám rád turistiku, ale zase mne bolí kolena - po výkonu, většinou za týden po sobotní a nedělní vycházce přestanou, sobota 30 km České Švýcarsko, neděle 20 km Sněžka a okolí pro příklad. Dříve jsem chodil málo, může to být přetížením, případně začínající altróza? Má pro mne smysl užívat preventivně Wobenzym, případně nějaké preparáty jako Proenzi 3+ Condrosulf 800? Strašně nerad bych turistiku omezoval.... Moje maminka má altrózu je ji 70 let, pomohl by ji také Wobenzym, slyšel jsem, že je zázračný? Předem děkuji Petr.

Odpověď odborníka:

Milý Petře, čtyřicítka je věk, kdy je naše tělo sice schopno špičkových výkonů, ale potřebuje po zátěži větší regeneraci. Arthróza se může již objevovat, pozátěžové bolesti kloubu jsou toho typickým příkladem. Bohužel zázraky od žádného podobného preparátu nečekejte. Užívání Wobenzymu, Condrosulfu je určitě vhodné, arthrózu ale nevyléčí. Mohou zlepšit výživu namáhané kloubní chrupavky, tím ji posílit a učinit odolnější vůči přetěžování. Určitě se sportem nekončete, turistika je ideální, dbejte na vhodnou obuv a nezanedbávejte před a pozátěžový důkladný strečink

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: