Bolest krční páteře

Dobrý den, v poslední době mě trápí silné bolesti krční páteře a v oblasti nad křížem. Měsíc na zpět menší blokáda krční páteře, později silné sevření nějakého nervu v oblasti kříže. Aplikován Dosrsiflex, později při zhoršení na pohotovosti Movalis. Nyní bolest hlavně po ránu a silná bolest při mírném záklonu hlavy nebo vyrovnání těla do vzpřímené polohy - vědomě se tak musím hrbit. Na ortopedii jsem byl překvapen informací od pí. doktorky, že se nemám divit (sedavé zaměstnání) a že mám začít cvičit. Provedli RTG C-páteře, kde je: Sinkonvexní vychýlení osy v důsledku asymetrického postavení v obl. přechodu C-Th, plynulá krční lordóza, Hraniční šíře C6-7, ostatní v mezích normy. Další problémy: již několik měsíců zhoršené vidění, resp. při práci s pc tlak za očima, lechtání v nohou, a rukou, občas bolest hlavy. Občas náběh na kolapsové stavy. Cvičení nepomáhá, spíše vše zhoršuje. Můžete mi prosím přečíst výsledek RTG a doporučit další postup? Pí. doktorka mi napsala rehab, přičemž nejdřívější termín je až koncem června. Má smysl nadále zkoušet ortopedii? Popř. na jakém vyšetření mám dále trvat? Mohou spolu ty další popsané symptomy souviset? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dle popisu potíží a RTG lze opravdu jen doporučit aktivnější léčbu. Smutné je, že je v čase obtížně dosažitelná. Cvičení samo o sobě určitě nestačí, může dokonce opravdu zhoršit prožívání funkčních poruch v oblasti páteře. V prvé řadě je sice na místě mírné uvolnění svalů pomocí léků, např. těch, které jste užíval. V druhé řadě je však třeba začít s aktivní fyzioterapií, kdy vám zkušený fyzioterapeut, ideálně lékař, který se touto léčbou zabývá zlepší funkci v kloubech krční a bederní páteře, současmn zlepší spojení s pánví a statiku pánve. V té chvíli je třeba začít cíleně cvičit na úpravu svalových dysbalancí, které jsou jistě přítomny. Současně se zlepšením funkce těla je ovšem třeba této situace využít a upravit pracoviště, současně se snažít zaujmout i správný posed těla. V této chváíli toho bohužel schopen nejste. Dle dalšího vývoje je teprve třeba plánovat případná další vyšetření. CT, EMG apod...ale vyšetření upřesní možnosti léčby a Váš stav, vyšetření neléčí,. zatím bych tato další vyšetření odkládal a zařčal léčit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: