Bolest krcni patere a hlavy

Dobry den, pred 15ti (bylo mi 9 let) lety sem utrpela uraz krcni patere, resp. hlavy, bratr mi velkou rychlosti vmetl (omylem) do obliceje letajici talir, pote sem byla dva tydny v nemocnici aby my krk narovnali ( neoperativne) mela jsme hlavu spadlou na stranu a nebylo mozne ji narovnat. Pote bylo vse v poradku, az na odcasne boleni hlavy. Za 10 let ( v mych 19letech) sem mela poprve antibiotika z duvodu anginy, po dobrani atb jsem si vsimla ze mam v krku na zadni stene vyrustek, myslela sem ze je to zanet, sla jsem k obvodnimu lekari a ten me poslal na ORL. Tam pan doktor (po RTG) zjistil ze jde o vyrustek (asi 1x1,5cm siroky a vystouply asi 1,5cm) 1. krcniho obratle (atlasu), byl dost prekvapeny, ze se jedna prave o tento obratel. Rekl mi ale ze s tim nic nejde udelat a tak jsem to dale neresila. Po asi dvou letech mi zacali obroske bolesti hlavy a krku, trvali asi pul roku, da se rict ze skoro v kuse, bolelo to kazdy den. Po tom pul roce ( ziji v zahranici) jsem sla v Praze na CT. Tam zjistily ze mam jen trochu vychylenou osu krcniho obratle (asi atlasu, uz nevim) a poslali me na RHB, pan doktor mi ukazal par cviku na doma, a poradil mi abych se vic hybala, mela jsem malo svalove hmoty.. Asi po mesici pravidelneho cviceni bolesti ustoupili, ale ne uplne, obcas se bolesti vratily, jsem take nachylna na pruvan a rychle pohyby. Asi pred mesicem jsem si vsimla ze se vyrustek o neco malo zvetsil. A proto Vas zadam o radu jestli mam jit k lekari a nebo to nechat a zit s tim dal? Da se s tim vubec zit bezpecne? Predem dekuji za odpoved a preji krasny den s pozdravem Edita

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s vysokou pravděpodobností byla struktura evokující výběžek na RTG pouze rotovaná massa lateralis atlantis (zesílená část prstence atlasu opatřená kloubními plochami), což by souviselo s rotačním poraněním páteře, které jste dříve utrpěla. Tuto hypotézu by potvrzoval i nález CT, kde uvádíte nadále postiženou osu skloubení C1-2, avšak žádný výběžek nezmiňujete. Je pravděpodobné, že je tedy Vaše horní krční páteř postižena tzv. rotační nestabilitou, resp. již retinovanou vyosenou pozicí po úrazu s rotační složkou. Bylo by vhodné navštívit ke kontrole některé z předních českých spondylochirurgických pracovišť, které se složitou problematikou horní krční páteře zabývají.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: