Bolest na levé straně hrudi a pod levým trapézem

Asi před 3 týdny jsem ne úplně doléčil nachlazení. Toto se po týdnu vrátilo, se stejným průběhem (1. den pálení v krku, poté nosohltanu, další dny vykašlávání zeleznožlutého hlenu). Načež jsem 3 dny užíval stoptussin a nachlazení začalo odcházet. Před 4 dny jsem při větším nádechu cítil pichlavou bolest pod levým trapézem. Další den se k tomu přidala občasná bolest na levé straně hrudníku. Další den to již bylo při každém nádechu. Navštívil jsem pohotovost, kde mi naměřili TK 195/100. Poslali mě na internu - EKG, TK 180/95 (tep 90) krevní testy v pořádku, teplota 36,6; RTG plic v pořádku.. Další den ráno (můj lékař) TK 165/95... Na tlak jsem se dosud neléčil. Může být tato bolest způsobena vysokým tlakem? (pravděpodobně trpím "syndromem bílého pláště" - když se začne pás nafukovat, více mi buší srdce-cítím to... Nyní tep kolem 75. 22 let, sportovec (pravděpodobně nadměrně přetěžováno tělo v posilovně - užívám doplńky stravy - gainer, protein, aminokyseliny BCAA; kreatin po dobu 1 měsíce listopadu), nekuřák, alkohol - velmi málo...

Odpověď odborníka:

Není pravděpodobné, že by popisovaná bolest byla vyvolána vysokým tlakem (vazba na nádech svědčí spíše pro plicní nebo svalově-kloubní původ bolesti...). Uváděné hodnoty tlaku jsou poměrně vysoké na to, aby je šlo svést čistě na fenomén bílého pláště, a ačkoliv Vaše současná životospráva může k hypertenzi přispívat, není pravděpodobné, že by byla jediným původcem. Tlak je tedy určitě nutné sledovat, nejlépe provést jeho 24-hodinovou monitoraci, rozebrat co všechno berete "za doplňky" z hlediska jejich vlivu na kardiovaskulární aparát, uvážit (i vzhledem k Vašemu věku) nějaké jiné celkové onemocnění jako příčinu hypertenze (některé endokrinní poruchy, onemocnění ledvin...). To vše by měl posoudit při celkovém vyšetření Váš praktický lékař. Pokud máte (již) velkou hmotu svalů na paži, dejte také pozor, zda Vám je tlak měřen příslušně velkou manžetou ("pásem") - použití příliš úzké vede k vyšším naměřeným hodnotám a na daných výsledcích se to tedy teoreticky může podílet... Přeji hodně štěstí!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: