Bolest pod levým žeber.obloukem po řihnutí

Dobrý den, paní doktorko. Chtěl bych se Vás zeptat na dotaz dříve než navštívím nějakého doktora. Již cca 2 měsíce mě trápí taková tupá bolest pod levým žeberním obloukem, ale pouze po řihnutí. Je to divné, ale popíši to, vždy když párkrát polknu vzduch na prázdno, tak po vyvolání řihnutí přijde po chvíli tupá bolest pod levým žeberním obloukem cca 1 cm pod posledním žebrem. Trvá to asi 5 vteřin a bolest ustoupí.Bolest je snesitelná nikoliv taková, že bych se svíjel k zemi. Docela dost mě poslední dobou bolí záda mezi lopatkami a krční páteř.Při ležení se tento stav neděje. Mohla by jste mi prosím poradit, čím to může býti? S tímto jsem před cca měsícem navštívil svého praktika, který mi břicho prohmatal, následně prohmatal záda a sdělil mi, že je to od zad, neboť po jeho zmáčknutí v bodě mezi lopatkami mě ty záda zabolely. Uvedl, že od zad vedou do břicha nervy a tím to je způsobeno, je to možné, když mě to bolí pouze po řihnutí? Nemůže to být něco vážného?Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

dobrý den, jak popisujete a asi tušíte, může to být od těch zad, ale je možné, že jde o závažnější věc - např gastroezofageální reflux (návrat žaludečních šťáv do jícnu), jícnové divertikly, nebo například počínající žaludeční či duodenální vřed. Jsou dvě varianty - buď zajdete na sérii cvičení na záda - fyzioterapii/rehabilitaci/masáž a ono to poleví - pak to bylo do zad... nebo zkusítě něco na snížení kyselosti žaludečních šťáv - rennie či jakákoli antacida, či po poradě s praktickým lékařem a základních odběrech nasadíte jedny z léků typu inhibitory protonové pumpy nebo H2 receptorů (dělají ve výsledku to samé, ale jsou na předpis). Pokud pomůže to, bylo to od žaludku... pokud nepomůže ani to ani to, lze nasadit těžší kalibr vyšetřování - zajít na neurologii (vyloučení bolestí od zad) nebo na gastroenterologii (a prodělat gastroskopii) k vyloučení původu potíží z trávícího traktu

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: