Bolest pravého varlete

Dobrý den, chci se nejprve obecně zeptat, jestli revmatoidní artritida Morbus Bechtěrev může souviset s bolestí varlat a se změnami na varleti. Již 15 let mám rev. artritidu Morbus Bechtěrev, tč. 4 stupně. Léta mě občas pobolívá podbřišek, někdy i intenzivně jedno, nebo i obě varlata. Asi cca před rokem a půl se mi v šourku u pravého varlete objevila tvrdá hrudka aso 3 mm velká, po jejímž stisknutí cítím bolest až do břicha. Hrudka není na varleti, ale je volně v bláně pod nadvarletem. Její velikost se za celou dobu nezměnila. Někdy bolest odezní, ale pak se zase vrací. Jde o tupou bolest, ale varle nemění svou velikost, ani není nateklé. Bolest většinou vyzařuje až do pravé části podbřišku. Nejde ale o příliš velkou bolest. Vím, že Morbus bechtěrev vede někdy k zánětlivým ložiskům a usazeninám a také k imitaci bolení orgánů břišní a hrudní dutiny, tak se chci zeptat, jestli zde může existovat příčinná souvislost. Děkuji. R.M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Richarde. Morbus Bechtěrev postihuje páteř, skloubení mezi páteří a pánví, dále taky velké klouby. Taky se součastně s touto nemocí může vyskytovat zánět oční duhovky. Není mi ale známý fakt, že by M. Bechtěrev vedl k zánětům či jinému postižení varlat. Je vhodné, aby jste se podrobil urologickému vyšetření, aby se vyloučila varikokéla, zánět či jiné onemocnění.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: