Bolest v dolní části zad, kostrče

Dobrý den, je mi 20 let. Již 3 měsíce mě trápí bolest ve spodní části zad a okolo kostrče. Na začátek podotýkám že moje záliba je snowboarding a jízda na kole v rampách, při kterém jsem v mírném předklonu. Poslední rok již převážně rekreačně 1-2x týdně. Bolest přišla před třemi měsíci bez úrazu znenadání. Navštívil jsem fakultní nemocnici v HK neurologii - rtg páteře a kostrče bez jasných traumatických změn, neurologický nález v normě. Poté následovali prázdniny kdy jsem tento problém přehlížel, byly dny kdy to bolelo více někdy méně. Poté jsem se zaměřil na bolest že přichází hlavně při sezení a stání, při sezení v oblasti kostrče píchavá bolest při tlačení v sedě, kuriozitou je že po poměrně bolestivé rozcvičce jsem schopen běhu i mé zálibě. Největší je bolest když sedím cca 2 hodiny a pak se zvednu, nejsem schopen ani normálně jít. Kdysi jsme měl problém - jedno rameno výše jedno níže, který jsme nijak neřešil. Tak jestli není problém zde páteř mi ale křivou nezjistili. Téměř každé ráno mám problém s obutím ponožek (neohnu se ve spodní části zad a okolo kostřče, dělám to ze dřepu) Ze dřepu mi nevadí ani zvedat jakékoliv břemena. Nato abych se dotknul ze stoje bez pokrčení v kolenou špiček nohou mi zbývá 40cm, nikdy jsme to nedokázal pro zkrácené vazy, ale více jak 5 cm tam nechybělo. Poslední dobou dost sedím tak jsme dnes už musel navštívit nemocnici dle doporučení v Ústí nad Orlicí CSH Galen – ortopedii - výrazné omezení hybnosti L páteře, spasmus parevert svalstva, stoj na špičkách a patách v normě sy ext palce neg, pohyby v obou kyčlích VR 0st. vhodné revmatologické vyšetření. Naordinovaný Nimesil. Jsem člověk co nerad konzumuje prášky a tohle mi přijde až dost, jestli nemá spíše zprva zkusit léčbu wobenzimem z přírodních emzymů studoval jsme to na internetu a napomáhal by veškerým mým problémům. Nebo alespoň GS condro forte což jako doplněk stravy také odpovídá mým problémům. Otázkou tedy je jak bych měl dál pokračovat v léčbě? Zda pokračovat v zálibách mohou mi ublížit, když při nich bolest téměř ustává? A co může vést k vyřešení mým problémů? Masáž? Rehabilitace? Nebo chemie. Je mi teprve 20 a chtěl bych ještě žít naplno. Předem děkuji za odpověď Filip Majer

Odpověď odborníka:

Myslím, že jste potíže dobře vypsal Vámi uvedené léky patrně pro vás vhodné nejsou. Myslím, že se jedná o blokádu mezi kostí křížovou a kostrčí, příčiny jsou mnohočetné, od drobné, ale opakované traumatisace či jiného přetížení, a i nevhodné způsoby sezení. Sport by vám ubližovat neměl. S dokumentací byste se měl dostavit k rehabilitačnímu lékaři se zkušenostmi s léčbou v této oblasti, kde by mělo být provedeno vyšetření a mobilisace tohoto spojení spojená s nápravou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: