Bolest v oblasti kostrče a pánevního dna

Dobrý den pane doktore, přibližně před 5ti měsíci mi začala večer znenadání silná bolest varlat a pánve (spíše v přední oblasti nad symfýzou). Najednou při jakémkoliv pohybu reagoval sval cremaster a zvedal varlata. Byl jsem proto vyšetřen na urologii pro podezření na pohlavní nemoc - byl proveden UZ na vnitřní orgány, varlata a vše bylo v pořádku. Po několika týdnech zkoumání se přišlo na to, že jsou bolesti od přetížených svalů (přetížené úpony břišních svalů). Kvůli bolestem, které byly až řezavé do pánevního dna jsem musel přestat se sportem. Ke konci roku mé bolesti přešly spíše ke kostrči. Na fyzioterapii jsme zkoušeli spousty rehabilitačních cviků, ale bez valného výsledku. Z RTG pánve se také nic neobvyklého nenašlo. Přišli jsme s fyzioterapeutem na to, že bolesti souvisí se svaly illiopsoas a svaly pánevního dna. Bolesti jsou totiž spíše "tupé" a proměnlivé (někdy u kostrče, jindy spíše mezi kyčlemi vprostřed, někdy u svěrače) a většinou bolest propukne až po nějaké akci (např. po delší či prudké chůzi). Cremaster se stahuje při pohybech "záklonu" nebo při chůzi. Pokud by byly bolesti od svalů nebo jejich úponů, po 3 měsících regenerace a klidového režimu by mělo dojít ke zlepšení, což se zatím nestalo. Uživám Mg, Zinek, vitamín B, D3. Chci se Vás zeptat, jestli je možné, že došlo vlivem sportu (posilování) k "narušení" nervové soustavy, které skrze tyto svaly prochází a že právě v tom je příčina mých bolestí? Existuje nějaká možnost (vyšetření), jak příčinu odhalit? Předem mockrát děkuji za odpověď, přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše obtíže nejsou příliš obvyklé, ale určitě by Vám mohl lépe poradit neurolog. Křeče hlubokých pánevních svalů mohou způsobit bolesti a ani nemusí přimo tlačit na procházející nervy, z nichž je některé možné vyšetřit přímo a prokázat jejich případné poškození. Nicméně fyzioterapie bude nejspíše nejlepší metoda zvládnutí alespoň části potíží. Kdyby snad nebyla odhalena jasná a řešitelná příčina, pořád je možné oslovit některé z Center pro léčbu bolesti. Ale to je opravdu až krajní řešení.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: