Bolest zad

Dobrý den, píšu kvůli mamince, které je 63 let a má momentálně velký problém se zády. Týden ležela v nemocnici, na neurologii, kde jí dávali kapačky. V pátek ji propustili domů, maminka však jen tak tak dojde na záchod, jinak trpí velkými bolestmi zad. Něco jako křeče, které přecházejí na levou nohu, přes tříslo. Na 2.4. je objednána na magnetickou resonanci pro nejasný nález. Zde popis z CT: CT segmentů L2S1 nativně: (532,4mBy/cm) Mírná pravostranná rotace OT L3-5. V úrovni L2/3 masivní lat. osteofyty vlevo, lehce užší je levé neuroforamen. Zobr. se výrazná kalcifikace v LLP, splývá s dors. osteofyta, prominuje v úrovni MOŠ do páteřního kanálu až 7mm, zužuje páteřní kanál v sag. rozměru na 10mm, působí výraznou impresi na přední stěně durálního vaku. Nad úrovní disku prominují hmoty denzit disku do páteřního kanálu med. a paramed. vlevo až 8mm - hernie? sekvestr? vhodné doplnit MR. V úrovni L3/4 dorsální prominence disku, kalcifikace v zaním podélném vazu, zasahuje do páteřního kanálu cca 3mm, působí impresi na přední stěně durálního vaku. Sag.rozměr páteřního kanálu v této úrovni cca 13mm. Ploténika prominuje i do levého neuroforamina, kořenová pochva L3 není dobře oddifereencovatelná, v.s. utlačena. Bilat. spondylartorotické změny, lat. recessy nezůženy, lehce užší dorsální část páteřního kanálu ve frontální rovině. V úrovni L4/5 je patrna jen minimální, cca 3mm protruze disku paramediálně vpravo, dasahuje k durálnímu vaku, kořenové pocvhy L4 bez známek útalku. Sag. rozměr páteřního kanálu cca 18mm. Ve výši L5úS1 je patrna cca 4mm dorsální prominence disku, působí impresi na přední stěně durálního vaku, foraminálně vpravo v kontaktu s kořenovou pochvou L5, levá je volná. Sag. rozměr kostěného páteřního kanálu cca 16mm. Bilat. spondylartrotické změny, lat. recessy nezúženy. Patrna levostranná lýza obr. oblouku LS. Jaká může být prognoza? Upraví se stav sám, při podávání tramalu a mydocalmu? Maminka opravdu poctivě leží, ale zatím se stav spíš mírně zhoršil. V pondělí se chystám zajít do ambulance pro léčbu bolesti a objednat maminku na neurologii k MUDr. Špačkovi, ale je mi jí moc líto, aby trpěla tak dlouho, až do MR, která bude začátkem dubna, pak určitě zase čekat na výsledky, navíc ta cesta v bolestech. Mohu pro maminku něco udělat? Mám se ještě něčeho někde domáhat? Předem vám velmi děkuji za odpověď. Ničí mě, že se maminka nemůže ani vyspat pro bolesti. S pozdravem Kučerová

Odpověď odborníka:

Z popisu vyplývá, že se u vaší maminky jedná o výrazné degenerativní změny v oblasti, kde vystupují nervové útvary do dolních končetin. Je jednoznačné, že by neměla silnými bolestmi trpět a v tom by jí měl pomoci praktický lékař a v případě nutnosti nový pobyt v nemocnici. Magnetická resoonance navíc přispěje k ozřejmení nálezu a stanovení diagnosy a také k tomu, zda je operace nutná nebo vhodná. Stanovit zda operace je indikována, tedy zda je na místě, může po celkovém zhodnocení jen neurochirurg. Je nutno podotknout, že při početných degenerativních změnách neurochirurg volí operační řešení velmi obezřetně a ne vždy jednoznačně odstraní všechny poitíže.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x