Bolest zád

. Dobrý den. Jsem muž 37let, manuálně pracující. Můžete mi prosím napsat co znamená tento výsledek vyšetření na CT,je-li vážný -můžou se ploténky vrátit do dobrého stavu? Děkují za odpověď. V segmentu L3/4 ploténka nesnížena, bez zřetelné prominence do kanálu páteřního, dur. vak norm. utvářen, kořeny bez komprese, foramina a laterální recesy nezúžené. Kanál páteřní VD 14mm. V segmentu L4/5 minim. snížena ploténka vyklenující se do kanálu páteřního mediálně až paramed. vlevo do 6mm, vpravo se vyklenuje 3-4mm. Lehká imprese dur. vaku vlevo. Zřejmě útlak odstupu kořene L5 vlevo. Ostatní kořeny bez komprese. Laterální recesy a foramina nezúžené. Kanál páteřní 15mm VD. V segmentu L5/S1 ploténka nesnížena, do kanálu se vyklenuje mediálně do 4mm, jinak do 3mm, naléha na kořeny S1 spíše vpravo. Dur. vak bez komprese, štíhlejší. Laterální recesy a foramina nezúžená. Kanál páteřní VD 14-15mm. Závěr: Výrazná protruse ploténky L4/5 mediálně až paramed. vlevo s lehkou kompresí vaku a odstupem kořene L5 vlevo. Lehká protruse ploténky L5/S1 spíše mediálně, je v kontaktu s kořeny S1, spíše vpravo, bez zřetelné komprese vaku či kořenů. Hraniční až lehce užší kanál páteřní, 14-15mm VD.

Odpověď odborníka:

V oblasti mezi 4. a 5. bederním obratlem existence výhřezu disku, který se dotýká výsutpu kořenu míšního nervu.. Šíře pateřního kanálu vyhovující. Výhřez do 6 mm. Ploténka mezi 5. bederním a 1. křížovým obratlem výhřz do 4 mm. Naléhání na míšní kořen.. Kanál pateřní je na obou úrovních dostatečně dimensován. Záleží na potížích pacienta, nočních bolestech, vystřělování bolestí do dolních končetin a současně na objektivním nálezu, lékařském vyšetření. Z CT vyšetření vyplývá, že vhodnost léčení t.č. bez operace je na místě, Vhodné přijetí do nemocnice, ortopedie, neurologie, rehabiliutace a zde léčba medikací, infuzní léčba a rehabilitace, stav by se měl upravit.Touto léčbou je možno dosáhnout odeznění reaktivního děje v oblasti kontaktu mezi ploténkou a míšním kořenem, snížit výstup disku. Úplná úprava výhřezu k normálnímu stavu je ale velmi málo pravděpodobná. Zmenšení ano.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: