Bolest žeber a pod žebry na pravé straně

Dobrý den, již víc jak měsíc mě trápí bolesti pravé strany zad a bolest vpravo pod žebry, když si mírně poklepu na žebra vpravo kus pod prsem tak cítím silnou bolest. Podstoupila jsem už spoustu vyšetření (neurolog, rehabilitační doktor, gastroenterolog). V srpnu tohoto roku jsem byla na laparoskopické operaci žlučníku. Bolest vygradovala tento čtvrtek v noci, kdy jsem musela navštívit pohotovost kvůli opravdu silným křečovým bolestem pod pravým žebrem vystřelující do zad a hrudníku. Ultrazvuk břicha a ledvin až na steatózu jater v pořádku. Kde vyloučili pomocí RTG břicha akutní pankreatitidu, či blokáda žlučových cest a i krev a moč byla v pořádku. Před měsícem jsem měla hraniční jaterní testy, teď ve čtvrtek doktor řekl, že to bylo v pořádku. V pátek jsem navštívila jiného gastroenterologa, který mi udělal fibroskopii a zpráva je: Volně do jícnu,ve všech etážích normální lumen a sliznice, GE junkce ostrá, kardie dovírá, corpus prostorný, řasy plastické, jezírko biliozní, sliznice klidná typická, angulus symetrický, antrum plastické, sliznice prepyloricky zarudlá, s nečetnými vločkami hematinu, bez patrných lézí, bez jiných změn, pylorus okrouhlý, bulbus klidný plastický, sliznice intaktní, D2 normální, nevidím problém na V.papile. Závěr: antrální gastritis aktivní, jinak normální nález na jícnu, žaludku a duodenu. Bolesti mohou být muskuloskeletární, ale spíše soudím na spasmus žlučových cest nebo benigní stenosa papily? Důkazy nejsou nutno vyčkat na MRCP. Ze stran bolesti zad zpráva od Neurologa: vadné držení páteře, kulatá záda, Th hyperkyfoza!! anteverze pánve a LS hyperlordozou, chabé břišní svaly, zkrácené erektory Th-L, ale i horní fix. lopatek, četné TrPs zejména v oblasti středních KTZS. Zpráva od rehabilitačního lékaře: výrazně předsunuté držení, protáhlá hyperlordoza, celkov hybnost páteře spíše zvýšená, zkrácení erect.spinae, blokády Th-L,dolní Th doprava,TP QL, serratus ant.latiss. d. spíše vpravo, výrazné oslabení břišní stěny. RTG plic a srdce- Věku a habitu přiměřený obraz nitrohrudních orgánů, RTG pravý hemithorax-skelet bez prokazatelných traumatických změn, RTG Th, LS páteř-Mírná rotoskoliosa a plynulá kyfoza Th páteře.Pedikly bilat. bez odchylek. Oploštělá bederní lordosa.Všechny ploténky obvyklé šíře. Takže jsem jak vidíte podstoupila spoustu vyšetření, ale nikdo mi pořádně nic neřekl. Bolesti jsou velmi obtěžující a začínám mít veliký strach z nějakého vážného onemocnění. Každý rok chodím pravidelně gyn. prohlídky a jako samoplátce na ultrazvuk prsou, vždy vše v pořádku. Můžete mi prosím napsat názor a jak to vidíte vy, popřípadě vysvětlit co je ve zprávách uvedeno? Mohlo by se jednat o nějaké nádorové onemocnění? Ještě dodám, že je mi 31 let. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výsledky zpráv jsou takové, že v podstatě zatím nemohou najít příčinu, která by ukazovala na potíže. Možné je, že bolesti způsobuje zánět sliznice žaludku (antrální gastritis na gastroskopii), případně zúžení žlučových cest či steatoza jater (ale ta sama o sobě nebolí), do toho všeho ještě vadné držení těla... Celkové potíže mohou být způsobeny těmito malými příčinami, protože jedna velká nalezena nebyla. Také je důležité, jaký je Váš životní styl, jaký je Vás denní režim, jídelníček, koníčky, psychické rozpoložení... to vše spolu může souviset a promítat se do křečovitých bolestí... Chtělo by to jednoho lékaře (nejlépe to bývá praktický lékař, kterému důvěřujete a který si na Vás udělá čas), který s Vámi probere Váš stav a další možnosti. Nicméně v této chvíli si nemyslím že byste se měla obávat nějakého nádorového onemocnění, když už, tak by bylo možná vhodné zkontrolovat ještě imunitu.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
bolest pod pravym zebrem | Od: Petr Najman | 6.8.2016 02:13
Dobry den, uz tri roky pocituji bolest
pod pravym zebrem. Bili me to jen pri
sezeni a jizde v aute a to jen po jidle.
Bolest byla tupa a nedaval jsem ji prilis
pozornosti. Vlastne jsem si to
vsevuvedomil az dnes. Mam kasel a
prave pri kasli mam v miste silnou
bodavou bolest. Dekuji za radu.
reagovat
re:bolest pod pravym zebrem | Od: uLékaře | 8.8.2016 10:19
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: