Bolesti hrudníku a pokašlávání

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu: Je mi 34 let, trvaleji se léčím s atopickým ekzémem a docházím na psychoteraii kvůli úzkostným stavům (úzkosti o vlastní zdraví). V létě jsem prodělala těžší angínu s abscesem a také řešila problémy s krční páteří po distorzi při nárazu do hlavy (blokády krční páteře a bolesti hlavy). Poté, co se obojí vyšetřilo a uzavřelo, tj. přibližně v půlce srpna, se začaly dostavovat bolesti hrudní páteře mezi lopatkami, které přechází i na přední stranu hrudníku, doprovázené šimráním "na průduškách", pokašláváním, "kuckáním", řekla bych. Obojí kolísá, zmizí a zase se objeví, pokašlávání je vytrvalejší a občas přetrvá déle. Obojí se objevuje přes den, spíše při únavě a zátěži, v noci nekašlu. Kašel není naléhavý ani silný, mám spíše potřebu zbavit se toho šimrání. Jsem z toho všeho zmatená - nedokážu rozlišit, jestli jde o fyzické projevy stresu nebo úzkosti, problémy spojené s krční páteří, nějaký přetrvávající kašel po angíně, dráždění alergenem... Mám obavu z rakoviny plic (můj dědeček, nekuřák, na ni zemřel v 62 letech). Jaký je prosím Váš názor? Jak s těmito problémy zacházet? Děkuji, Zuzana Trnková

Odpověď odborníka:

Vaše obtíže mohou být vertebrogenního původu (páteř, mezižeberní nerby..), pokašlávání může být i původu astmatického - jako ekzematik máte na astma jakýsi "nárok". Takže doporučuji vyšetření neurologem a alergologem či plicním lékařem. Pokud máte v rodině rakovinu plic, měl by to jistě každý lékař, který vás vyšetřuje, vědět, ale vaše obtíže pro rakovinu skutečně nesvědčí.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: