Bolesti kloubů

Dlouhodobě (cca 3 roky) mne bolí klouby - zejména ramena, kyčle, kolena, někdy se objeví i zvláštní píchání v prstech. Překvapivě brzo cítím únavu především nohou, že ani nemohu pořádně spát. Už asi před 2 roky mi na základě laboratorního vyšetření byly zjištěny protilátky na Yersinie ent. ve třídě IgG 67,7 (ref. meze 0-10) s konstatováním, že se jedná jen o důkaz proběhlého onemocnění. Nyní bylo provedeno další laboratorní vyšetření přesnější metodou Westernblot s opět pozitivními výsledky ve třídě IgG - IgGp36 = 82 a IgGp38 = 22 (ref. meze 0-4) s komentářem potvrzujícím proběhlé onemocnění Yers. ent. staršího data, že protilátky ve třídě IgG mohou dlouho přetvávat i více jak rok a že antigen p36 je cytotoxický protein který se svým ukládáním může podílet na vzniku reaktivní artritidy. Praktický lékař mi tedy na základě uvedených výsledků sdělil, že mé bolesti buď vymizí sami nebo se s tím budu muset smířit a že se s tím nedá nic dělat. Prosím vás tedy o radu zda by se s tím nedalo něco dělat, především aby se situace nezhoršovala. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Josefe, nevím, jaká byla podána terapie (antibiotika, léky proti bolesti apod.) Po proběhlé yersiniové infekci může nastat tzv. reaktivní artritida. Její léčba má řadu přístupů, prosím, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem. Zde je odkaz na článek: http://www.medicabaze.cz/index.php?sec=term_detail&categId=25&cname=Ortopedie&termId=2881&tname=Artritidy+reaktivn%C3%AD&h=empty#jump

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: