Bolesti na hrudi

Již několik týdnů mne trápí píchavá vystřelujicí bolest pod levým podpažím jakoby v žebrech, občas i na pravé straně. Jakoby tlak, pálení, píchení i okoli prsních svalů a na hrudníku. Mám z toho obavy, že mám infarkt nebo že se mi něco děje se srdcem. Mívám závratě - pocit napětí na krku, asi krční páteř. Když sekám trávu nebo vysávám bazén, hned se zadýchám. Tlak mam normální - max 140 na 75/90. Puls mám takový jakože...zvláštní. V jednu chvíli 70, za chvíli 100..pak 120..všechno v klidu. Pocity nazvracení, nevolnosti. Podsoupil jsem gastroskopii, sono břicha a krev - KO + bichoemie - vše v pořádku bez nález, krev také vpořádku. Za 10 dní mne čeká EKG, sono srdce a nějaké zátěžové testy. Je mi 22 let. Těžko říct, snažím se uklidnit tím, že se srdcem nic nemám, ale nejde to zrovna zlehka. Chci se zeptat. Je možné, aby všechny tyto problémy byly nějakým způsobem od páteře? Hrudní nebo krční páteř? ...Moje práce je celý den za PC, kde sedím shrbený ještě s předkloněnou hlavou. Doma také sedím v této poloze hodně času za PC. Málo pohybu - ted se navíc kvůli strachu že mám něco se srdcem bojím i sekat trávu apodobné věci. Nebolí mne hlava. Záda mne také nebolí - jen občas když si lehnu do postele a ležím na zádech, jakoby se mi zablokovala páteř a pak mne záda bolí, musím hledat polohy ve kterých usnu, většinou musím skrčit kolena, nebo mne chytá křeč do svalů na zádech. Ani krk mne nebolí, jen pocit napjatých svalů - a občasné mírné závratě. když se protahuji křupe mi v zádech, někdy slyším zvuk, jakoby tam "něco přeskakovalo". To samé v krku. Je možné, že moje zadýchávání se, problémy s pulsem, závratě, píchání v podpaží u žeber je od páteře? Děkuji mnohokrát

Odpověď odborníka:

Štěpáne,
na podobný dotaz jsem před nedávnem odpovídal, nevím jestli zrovna vám, ale pokud ano, tak se omlouvám, bohužel více než předtím vám asi neporadím.
Obecně je onemocnění srdce lidí ve vašem věku velmi raritní záležitost, navíc pokud ani v rodině není nějaká zátěž stran kardiovaskulárních onemocnění- matka, otec. V naprosté většině případů za vámi popisovanými obtížemi vězí postižení krční a hrudní páteře, popřípadě blokády v oblasti skloubení žeber a hrudní kosti, druhé v pořadí jsou různé psychosomatické obtíže nebo panické ataky.
Doporučil bych vám absolvovat vyšetření dle plánu, kde očekávám, že se žádná patologie nenajde a poté by bylo nanejvýš přínosné zhodnotit váš pohybový systém a dle nálezu zkusit rehabilitace.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: