Bolesti na hrudi, potíže s dechem

Dobrý den, můj syn - 19 let mívá bolesti na hrudi a někdy potíže s dýcháním. Po vyšetření na kardiologii mu byl zjištěn porlaps předního cípu mitrální chlopně s regurgitací I.st. Dle závěru systolitická funkce LK,tloušťka stěn LK-vše v mezích normy.Zajímalo by mě, jaká je prognóza této vady a jaká omezení pacienti mají.Děkuji, Monika G.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle kardiologického vyšetření je tedy systolická funkce levé komory v normě a tloušťka srdeční svaloviny LK také v normě. Zatím tedy zřejmě není žádný závažný nález na funkci srdce a stavu srdeční svaloviny. V takovém případě je OBECNĚ prognóza dobrá. Záleží však i na tom, jakého původu prolaps mitrální chlopně je, zda je tzv.primární (příčina neznámá, v 50 % dědičný), nebo sekundární (doprovází zejména choroby pojivové tkáně). Zvláštní omezení - snad jedině nepřecházet infekční onemocnění, zejména ne anginy apod., vždy vše poctivě přeléčit, při případných operačních zákrocích, zejména v ústní dutině, by měl syn vždy ošetřujícímu lékaři předem hlásit, že má prolaps mitrální chlopně. Podrobnější informace přímo konkrétně ve vztahu k celkové anamnéze Vašeho syna může podat jedině ošetřující kardiolog a praktický lékař.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: