Bolesti pod žebry

Vážený paní doktorko, je mi skoro 33 let, mám 3 děti, váha aktuálne 112 kg a výška 177 cm. Od ledna jsem zhubla více-méně cíleně 18 kg a v hubnutí pokračuji. V roce 2008 jsem byla na kolonoskopickém odstranění vilosního adenomu, od té doby a 2 roky kolonoskopie, bpn, pouze mírné divertikly. Jsem po gykenologických operacích, srůsty, odstranění vaječníku, vejcovodu, nyní již dlouhodobě relativně v klidu, až na nutnost kolonoskopie v celkové narkoze pro velkou bolestivost zákroku. Nyní k aktuálním problému. Již 2x se u mě objevila silná bolest v nadbřišku, se středem uprostřed pod žebry, vystřelující doleva a částečně doprava a do zad, ne pod lopatky, spíš jakoby v pásu. Poprvé bolest akutní trvala asi 5 minut a spontánně odezněla, podruhé se jednalo o bolest akutnější, po o něco větším množství jídla, trochu mastnějšího, ale žádný extra velký exces to nebyl. Bolest trvala asi 45 min a byla opravdu docela krutá. Pak odezněla a já jsem usnula, u lékaře jsem zatím nebyla (je to 3 dny), jím poslední měsíce celkem střídmě, zhubla jsem na nynějších 112 kg, nejím prakticky uzeniny, přidala jsem více zeleniny, i když je pravda, že před tím jsem se moc zdravě nestravovala. Nyní jsem na sobě dost zapracovala. Stolici jsem mívala dříve řídkou, žlutější s hlenem, co jsem změnila životní styl, tak se cítím lépe, stolice je normální 1 - 2x denně, není mastná, žlutá, řídká. Ta bolest v podžebří mě ale dost vyděsila. Jinak se s ničím neléčím, cítím se dobře až na tuto bolest a občasné pobolívání, jakoby píchání v levém podžebří, řekla bych spíše zepředu, než že by to bylo zevnitř nebo zezadu. Prosím Vás o radu, co by to mohlo být, napadla mě slinivka břišní, případně žlučník nebo žaludek. Moje matka byla na odstranění cholesterolového žlučníkového kamene a žlučníku v cca 45 letech věku. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě by se mělo vyloučit zejména onemocnění slinivky břišní, vzhledem k rodinné a osobní anamnéze je i pravděpodobná přítomnost žlučníkových kamenů. Důvodů vašich potíží však může být více a je nutné především komplexní gastroenterologické vyšetření.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: