Bolesti v krku

Již dva dny mě bolí v krku, že nemohu polykat, včera jsme mela teplotu 38 a zimnici, také mě bolí tzv,,celé tělo´´,kašel ani rýmu nemám.dnes jsem byla u lékaře, který mi řekl že mám asi pouze začínající virózu a nasadil antibiotika Penbene.(četla jsme že na viry antibiotika nepůsobí- že jsou pouze na bakteriální onemocnění) proto se spíš obávám, není to angína? a jak dlouho jsem infekční? mohu jit za 4 dny do školy?

Odpověď odborníka:

Veroniko,
vzhledem k vámi udávaným obtížím se bude jednat buď o virový zánět hltanu, angínu (bakteriální zánět) nebo velmi nepravděpodobně o mononukleosu. Tyto nemoci lze rozlišit zejména díky rozdílnému nálezu na mandlích a v oblasti krku, Samozřejmě někdy tyto choroby mohou vypadat i velmi podobně a poté je nutné udělat test CRP z krve či z kapky krve z prstu a díky tomu se poté rozhodnout, zda ATB nasadit nebo ne. Pokud by to byla angína, léky které lékař nasadil na tuto chorobu zabírají, pokud to je opravdu viroza, ATB berete zbytečně. V pondělí navštivte praktického lékaře a zkonzultujte s ním další postup ohledně školy.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Endometrióza ženám může bránit v otěhotnění
Články: Endometrióza ženám může bránit v otěhotnění
Po miminku touží snad každá...
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Co vše má zahrnovat...
Alergikům může být parfém nepříjemný stejně jako výfukové plyny
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Co vás čeká při...
Léčba alergie může zahnat i únavu
Články: Léčba alergie může zahnat i únavu
Mnohé projevy alergií jsou...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: