Bolesti v levém podžebří

Dobrý den. V létě mě z ničeho nic začalo pobolívat v levém podžebří, bolest bych přirovnala k píchání. Jelikož to bolelo převážně jen při chůzi, zašla jsem k doktorce a ta mi nejprve nasadila léky na uvolnění svalů, že se může jednat o zablokovaný sval. Nepomohlo. Nakonec mě poslala na sono břicha, vše bylo v pořádku, slezina nezvětšená, ledviny a močák v pořádku, gynekologie v pořádku, žaludek také. Nakonec jsem tedy dostala pozvánku na kolonoskopii, protože mě to pobolívalo i doma v klidu, třeba když jsem seděla, nebo po jídle, i když nejsem schopná přesně identifikovat jestli ta bolest měla s jídlem něco společného. Bohužel na kolonoskopii jdu až v lednu, dřív nebyl volný termín a musím to do té doby nějak vydržet. Netrpím průjmy ani zácpou, vyprazdňování je pravidelné, netrpím nauseou a vlastně jiné potíže nemám. Čas od času me to začne píchat až úplně směrem nahoru pod žebra, jakoby u srdce, nebo nevím co by tam mohlo být, plíce... Ani nevím jestli to všechno má nějakou spojitost. Trápím se s tím už skoro 5 měsíců a akorát chodim po doktorech, vyšetřeních a nevím si rady, mám jen strach. Nevíte na jaké vyšetření bych se měla zaměřit? Kterému orgánu, nebo problému by se tohle mohlo přisoudit? V minulosti, když mi bylo 16 let, jsme měla mentální anorexii, od té doby mívám občas trochu problémy se stravováním, jsem hubená, ale naštěstí v normě. Ale asi to nechalo v mém těle trochu následky, celkově jsem slabá. Prvně jsem myslela, že to píchání je někde ve střevě, ale teď si nejsme jistá, kde může být příčina.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Sandro. V rámci dovyšetření objektivní příčiny Vašich obtíží je kolonoskopie vhodná. Nicméně vzhledem k Vašemu mladému věku a možným sportovním aktivitám bych se spíše přikláněl k funkčním obtížím. Vlevo pod žebry je uložena slezina. Během větší fyzické zátěže (chůzi nevyjímaje), může na základě redistribuce krevního oběhu docházet k bolestem, které popisujete. Pokud bylo sobo vpořádku, myslím, že můžete být klidná. Možná bych ještě doplnil standardní laboratorní vyšetření. Po koloskopii s předpokládaným negativním výsledkem bych navrhnul fyzioterapii, zaměřil se na držení těla a kondiční cvičení. Předchozí anamnéza anorexie samozřejmě může souviset. Pak by nebylo od věci udělat ještě i vyšetření žaludku (který je mj. rovněř uložen v místě, které uvádíte), myslím tím gastroskopii. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+25 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x