Bolesti v levém podžebří, nauzea

Vážený pane doktore (doktorko), obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Již rok se léčím s potížemi typu bolesti v levém mezogastriu, nauzea, pálivá bolest v oblasti břicha, stísněnost.Nejhorší stav mívám po ránu, kdy je mi opravdu hodně zle a je problém zařadit se plnohodnotně do pracovního procesu.Mám za sebou všechna možná vyšetření, od kolonoskopie, gastroskopie včetně enterobiopsie k vyloučení MAS, UZ střev, ph-metrii,CT vyšetření a v neposlední řadě i diagnostickou laparotomii.Vše bez prokázané organické poruchy.Pouze masivní GERD a lehce inkompetence kardie.Potíže ale buď přetrvávají nebo se v krátkém intervalu pravidelně vrací a je opravdu nemožné je tolerovat.Podle lékařů výše uvedené příznaky nejsou typické, pro onemocnění, které mi diagnostikovali a je tedy vyloučeno, aby se takto projevoval reflux nebo inkompetence kardie.Užíval jsem již mnoho přípravků jako Duspatalin ( při laparoskopii byly patrné spasmy střeva ), poté vystřídán za Motilium.Dlouhodobě užívám Coaxil proti depresím, na noc jsem užíval Helicid.Nyní již 2 měsíce užívám Controloc1-0-1, namísto Motilia mi byl naordinován Spasmomen, Ganaton 1-1-1.Na noc beru Coaxil – na deprese.Zatím vše bohužel bez prokazatelného zlepšení.Celiakii mám vyloučenou, vyšetření stran potravinové alergie je negativní.Na GEA vyčerpali všechna možná vyšetření,a org.příčinu vyloučili.Z jejich pohledu jsem zdráv,byl jsem převeden do péče PL.Ale já opravdu nemohu žít plnohodnotně, potíže jsou natolik masivní, že mi nedovolují cokoliv plánovat.Navíc mají mé potíže kolísavou intenzitu.S péčí a přístupem lékařů na GEA v Bohunicích jsem byl spokojen, nicméně to hlavní se zatím nepodařilo – zjistit příčinu mých potíží.Lékaři vyjadřují domněnku, že se jedná o funkční nebo psychosomatické onemocnění.Pokud by se jednalo o psychosomatické onemocnění, které se projevuje u mě již výše zmíněnými obtížemi ( je-li to vůbec pravděpodobné ), co bych měl dle Vašeho názoru nyní dělat? Občas sáhnu - když mám opravdu velkou krizi a cítím velkou nevolnost - po Lexaurinu, který mi pomůže, ale jsem po něm unavený, navíc to neřeší situaci trvale. Také mi pomáhá překonat „jen“stavy úzkosti, ale neřeší nauzeu a bolest v levém podžebří.Poraďte mi prosím.Opravdu se jedná o onemocnění psychické?Mám stále pocit, že bolest je natolik „fyzická“, že musí jít o nějakou org.příčinu.Bolest se dá snést, ale v posledních 14-ti dnech v podstatě neodezněla, je trvalá,projevuje se jako tlak ( pocit volného tělesa v těle - převážně v levém podžebří nebo v levém boku či v zádech).Co bych měl udělat pro zlepšení svého zdravotního stavu?Nerad bych cokoliv zanedbal.Mám se dožadovat například nového vyšetření CT?Přece jen už uplynul téměř rok od původního CT – stav se mohl změnit!Kolega v práci trpěl rovněž nepříjemnými vleklými nespecifickými obtížemi a až po dlouhé době mu byly zjištěny chlamydie.Nemohlo by se v mém případě také jednat o chlamydie? Mám rodinu, tři děti a velice mě mrzí, že jak sebe tak i ostatní připravuju o hezké chvíle.Mé potíže nade mnou stále vítězí. Budu vděčný za jakoukoliv radu či doporučení. Děkuji za Váš čas. Pavel 37 let

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jste velmi velmi velmi dobře vyšetřen,nemějte obavy a už při polovině dotazu mě napadlo - psychosomatika. Neděste se ale tohoto slova, je to velmi časté, že tělo trpí a příčina je "zakuklená" někde v duši. V podstatě je to lepší, než poškozený orgán, dá se s tím dobře pracovat (formou rodinné i osobní terapie). Najděte si v seznamu na tomto odkaze lékaře pracující s psychosomatickou složkou nemoci a věřím, že se vám časem uleví : http://www.lirtaps.cz/seznam_mapa.htm . Chce to odvahu,vyrtvalost a chut na sobě pracovat, ale věřím, že to dokážete, už pro ty děti a společný čas s nimi strávený, kdy bude táta v pohodě a štastný....Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: