Bolesti zad, plotýnky

Dobrý den vážený pane doktore. Moc Vás prosím o radu a vysvětlení,můj nález na magnetické resonanci je T2 TSE, T1 TSE, T2 ciss lehká skoliosa, mírná spodnylosa, spondylarthrosa. L4/5 dors. protruze disku šíře na 4 mm, lehce zasahuje do foramin, příčný rozměr p. kanálu 15 mm - na hranici relat. stenosy, sagit. norm. L5/S1- široká dors. protruze disku šíře 5 mm, částečně zasahuje do foramin, levé zúženo o 1/3, pravé o 1/4. Závěr: Protruze disků L4/5 a L5/S1, příčný rozměr p.kanálu ve výši L4/5 na hranici relat. stenosy. Recidivující lumbalgie, dle MRI protruze disku L4/5 a L5/S1, zasahující do iv foramin L5/S1 bilat. Pane doktore prosím o vysvětlení mé diagnózy, nemohu v noci spát, neotočím se na lůžku, absolvovala jsem infuze a momentálně rehabilitace destičky elektro, bublinkovou vanu a Vojtovu metodu. je mě 36 let,budu ještě někdy v pořádku jako dřív? Rehabilitace nepomáhají, bolesti v kříži mám již od března t.r. Byla doba kdy jsem myslela že ochrnu, absolutně jsem necítila kříž a když tak jen ohromnou bolest. Mám dva menší syny, budu moci s nima na lyže? Co se dá dělat v mém případě? Přes den jsem vcelku v pohodě, mohu na kolo s dětmi, bolest přes den není skoro žádná, jen do doby co ulehnu třeba jen na 10 minut, nemohu se zvednout, bolest je veliká.V noci se nedokážu otočit, vstát, ráno než vstanu a rozchodím to tak trpím. Spolykala jsem pytel léků, momentálně žádné léky neužívám. Moc vás prosím o radu,popřípadě jestli bych mohla navštívit vaši ordinaci. Jsem nešťastná, úraz se mě žádný nestal, chtěla bych být zdravá jako dříve, myslíte že se mohu vyléčit? Mockrát Vám děkuji za Váš čas a Vaši odpověď na můj e- mail. S pozdravem Lucie H

Odpověď odborníka:

Degenerativní změny obratlů a disku v daném úseku, protlačování disku nad úroveň pateře 4 mm., na prostoru mezi 5. bederním obratlem a 1. křížovým, protlačení do 5 mm., blíží se k otvoru pro výstup míšního nervu. Zúžení popsáno. Nález není nijak alarmující a měl by se po medikamentosní léčbě a rehabilitaci zlepšit, možná , že ne zcela upravit. Pokud ambulantní léčba je s malým efektem obraťte se na vašeho lékaře, kde jste léčena s žádostí o hospitalisaci na ortopedickém nebo neurologickém oddělení, kde medikace, infuze a rehabilitace. Stav se jistě zlepší.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Články: Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Zánět dýchacích cest je...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Chlamydie mohou být příčinou vzniku onemocnění kloubů
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trávení jako zrcadlo stresů
Články: Trávení jako zrcadlo stresů
Trápí vás dlouhodobě...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Články: Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Pokud jste již někdy byli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: