Boule na čele

Dobrý den, prosím o Váš názor ohledně mého problému. Na čele už mám cca 4 týdny bouli o velikosti 10 mm. Pravděpodobná příčina bude v nárazu o větev před 5 týdny (nejsem si však jistá, že rána byla v tomto místě). Před týdnem jsem byla na chirurgii, kde mi dělali rtg hlavy (bez tr. změn). Lékař mi sdělil, že se jedná o poúrazově vzniklé organické vazivo a že když se nevstřebá bude třeba do toho zasáhnout. Chci se zeptat, jaký by byl případný zásah a jak by byl náročný + z jakého důvody se tato boule nemůže na čele nechat. Na internetu jsem si pročítala různé možné diagnozy a vyděsil mě sarkom - je možné, že by takto popsaná boule mohla být zhoubná? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážená tazatelko, pokud jste se do místa skutečně udeřila a v místě byla modřina (hematom) v podkoží, pak se stává, že tento hematom se ohraničí, někdy se vstřebá a někdy se nevstřebá a tzv. zvazivovatí. Nemusí to být přesně v místě úderu, v podkoží se může hematom, pokud je ještě v tekutém stadiu, přemisťovat. Zásah by znamenal velmi pravděpodobně v místním umrtvení její celkové odstranění.Pokud ale si nejste jistá, že jste se do oblasti udeřila, že boulička vznikla na podkladě úrazu, pokud se např. zvětšuje apod, doporučuji Vám její odstranění. Výkon není nijak náročný a zbaví Vás to pochybností o případném zhoubném onemocnění.

MUDr. Šárka Kralíková
MUDr. Šárka Kralíková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: I. chirurgická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: