Brnění a změnšená citlivost nohou ( + studené ruce )

Je mi 18 let , již dlouho trpím na studené ruce ( od zápěstí po konečky prstů , už jsem si na to zvykl , ale stejně bych se chtěl zeptat , jestli to nemůže něčemu nasvědčovat ? ) Můj hlavní dotaz bude ale směřovat k nohám . Dnes v noci mě 2x probudil pocit jakoby přeležení , pokaždé jedna noha , ale mám pocit , že přeležené nebyly . Poslední týden mě dost bolí nohy , tahají mě svaly , mám pocity únavy a to jsem již měsíc nebyl v posilovně kvůli pochroumanému zápěstí a větší fyzickou zátěž jsem neměl . Například teď , když sedím a píši Vám , tak mi brní obě dvě nohy spíše ve spodní partii , od holeně ( kolene ) dolu a mám pocit , jakoby mě to hřálo a vracela se do nohou krev , když nohu kousek popondám . Opravdu mi je to nepříjemné . Dneškem jsem nastoupil na brigádu , kde stojím 8 hodin na sluníčku tak bych se s Vámi chtěl poradit . Už jsem si četl podobné problémy u jiných lidí a lékaři radili brát hořčík a že by to mohlo být způsobené od krční páteře . Jak to řešit , co by to mohlo být , jak se tomu vyvarovat a preventivně tomu předcházet ? Předem děkuji za rychlé , srozumitelné a kvalitní vyřízení mého dotazu . S pozdravem Adam

Odpověď odborníka:

Studené ruce mohou být u některých plicních onemocnění jako např. astma. Předpokládám, že Vy jste jinak zdráv, žádné onemocnění jste nezmínil. Pokud máte studené ruce již dlouho jde velmi pravděpodobně o fyziologickou záležitost geneticky podmíněnou, případné onemocnění by se již dávno projevilo.
Pocit únavy může být někdy paradoxně z dekondice.Jsme-li zvyklí na určitou přiměřenou fyzickou zátěž, pak nicnedělání může provokovat únavu. Změna stereotypu pracovní zátěže, zejména dlouhodobá jednostranná statická zátěž může také unavovat. Dlouhé stání na slunci je také únavné.
Stejně tak příčin brnění nohou může být celá řada. Hořčík zkusit můžete, avšak volně prodejné šumivé preparáty nemusí mít adekvátní účinnost. Účinnjěší bývají preparáty s hořčíkem, které jsou na předpis. O jejich užívání je potřeba se poradit s lékařem neboť mají své nežádoucí účinky a předávkování hořčíkem může být nebezpečné.
Kvalitnější radu by Vám poskytl lékař, který Vás uvidí a podrobně vyšetří. Pokud vás tyto potíže velmi obtěžují, doporučila bych neurologické vyšetření ke stanovení diagnozy, zda se jedná o projev předrážděnosti nervové soustavy, nedostatek některého z minerálů či vitamínu nebo o jinou příčinu. Krční páteř se mi nejeví jako zdroj problému, u ní většinou brní ruce.
Jako prevenci můžete zkusit častější změny polohy leh/stoj/sed, vyhýbat se delší době na slunci, dostatek tekutin, přiměřená sportovní aktivitu střídat s odpočinkem, kvalitní dostatečný spánek atd. Podrobněji se domluvte s Vašim lékařem. Přeji pěkný den

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: