Časté zvracení, bolesti břicha, průjmy, bolesti hlavy a zad

Dobrý den, vážený pane doktore, moc Vás prosím o radu. Manžel 39 let má obrovské potíže. Vzhledem k tomu, že je to chlap, nechce je řešit. Již léta jsem mu lékařem já, ale já ,,umím“ léčím pouze příznaky. Průjem - Smecta, Imodinium, zvracení a špatně od žaludku – Cerucal, bolesti hlavy nejprve Paralen, nyní již nezabírá ani Saridol a Valetol a já chápu proč, každodenní bolesti zad – nejprve Ibalgin 400, pak Flamexin, čípky Indometacin a křeče v břiše čípky Spasmopam. Je na denním pořádku, že se nají (pizza, brambor a hovězí vaření tedy bez rozdílu stravy) a do 30ti minut v tomto pořadí má křeče v břiše, průjem a pak se vyzvrací. Když skončí toto kolečko, je mu dobře. Toto se stává tak 1-2x v týdnu. Dle mého názoru ani v jiné dny nemá pevnou stolici, ale tak nějak permanentní, byť ne tragický průjem. Dle mého názoru má problém se slinivkou a snad i žlučníkem. Jeho matka má polypy ve střevech, které se pravidelně odstraňují. Jeho sestřenice má indikovanou bezlepkovou dietu pro nesnášenlivost lepku. Již mu dělali odběry právě na problémy s lepkem, které ale vyšly negativní. Bohužel, dle mého názoru pokud se odebírají pouze vzorky krve, nelze diagnózu prohlásit za100%. Je nějaké vyšetření, které by nebolelo a nebylo nepříjemné a dalo se alespoň částečně nahlédnout do pacientova těla? Jinak byl kdysi pozitivní na zlatého stafylokoka v oblasti ORL– i to může být ten problém. Jsem zoufalá a přemýšlím o tom, že mu již nebudu pomocníkem v dávkování léků. Česnek? No to je 100% spouštěč. Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Gabrielo, doporučuji Vašemu manželovi podstoupit vyšetření praktickým lékařem a následně gastroenterologem. Uvedené příznaky nejsou specifické pro určité onemocnění a nelze podle nich spolehlivě stanovit diagnózu bez dalších vyšetření. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: