Čekatel na operaci

Rtg:ventrální listhesa L5 k S1vel.10mm se susp spondylolisou,spondylartroza a osteochodrosa LS přechodu.Spina bifidaL5.SIK s incip artrotickými změnami.Funkční rtg sn lp spondylolisteza vera L5 v terenu osteochondrozy disku v záklonu 11mm a v předklonu 15mm. MR LS páteře:spondylisteza L5/S1 při susp spondylolýze s ventrálním posunem L5 o 9mm.Meziobratl disk nepřesahuje horní zadní hranu S1,přesto výrazně tlačí na koř L5 v defigriovaných foraminech.Pokročilé sekundární regres změny na malých kloubech.Signálové změny obratl těla Th12char.hemangiomu.Ojedinělé Schmorlovy uzly na zachycené dolní Thp.Jinak páteř a mícha bez patol změn.Mám již rok bolesti,k tomu mravečení až brnění v LDK.nevydržím dlouho chodit,stát,sedět,hledám úlevové polohy.Od května jsem zapsaná na liberecké neurochirurgii jako čekatel na operaci,Z 60 lidí čekají někteří již dva roky.posiluji svaly dle RHB vedení,léky na bolest,žádný efekt,jsem také diabetik 2stupně.A již od února v PN.Dotaz:Zkusit jiné pracoviště s kratší čekací dobou na operaci??Jak ještě já osobně můžu zlepšit svůj zdravotní stav??Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Ivano. Z popisu nálezu je nejdůležitější posun obratle L5, který se navíc mění v předklonu a záklonu. Zde je již nález dl popisu pokročilejší. Ostatní jsou „ běžné“ degenerativní změny bez tlaku na nervové kořeny, v 12. hrudním obratle je cévnatý shluk, který je někdy obratli přítomen a sám také nedělá potíže, Neoperační postup a zkusit konzervativní léčbu má vždy přednost před operací. Nelze hodnotit jen RTG nález / vedle popisu je nutné i pro lékaře vidět i snímky/ ale i klinický nález- zda je kořenové poškození a dráždění, jaký je lokální nález na páteři,k zda zde nejsou i funkční změny / které na RTG, MRI vidět nejsou/ a které sami někdy dělají bolesti a vyzařování do končetiny. U Vás se patrně rozhodlo o složitější operaci- stabilizaci mezi 5. bederním a l. křížovým obratlem,které má zabránit dalšímu posunu obratle. Nelze ale slibovat že záda již nebudou nikdy bolet a že tento stav nevyžaduje další a trvalou léčbu a úpravy režimu, vhodné cviky apod. Páteř se v tomto úseku již omezeně rozvíjí a může být přetěžování dalších úseků apod. Také samotné provedení operace a volba stabilizace je velmi důležité- např použít tzv dynamickou stabilizaci, vhodným typ kovové fixace, která se páteře voperuje apod. Je proto důležité i vše bedlivě zvážit, i za cenu jistého odložení a volit pracoviště, kde je s takovým výkonem dosti zkušeností. Cviky jistě, bez rozvičování rozsahu páteře, spíše posilování břišní stěny, předtím spec cviky s tzv PIRy na uvolnění zádových svalů. Při delší zátěži i ev vhodný typ bederního pásu. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: