Červené čáry na zádech

Dobrý den, objevily se mi na zádech takové červené čáry (foto v příloze). Nesvrbí, nijak mi nevadí, nicméně před měsícem jste mi odepsala na můj dotaz ohledně pálení nohou > http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/re-paleni-nohou-46805 a zatím se stále nepřišlo na to co to způsobuje. Na ortopedii mi udělali RTG bederní páteře, kyčelních kloubů, na neurologii mi udělali MR celé míchy, protože se mi začalo i hůř chodit a taky nic. Gastroenterolog měl podezření na neuropatii, ale neurolog to prakticky vyloučil, nicméně napsal mi APO-GAB, což je lék na polyneuropatii a to trochu pomáhá (tím trochu myslím alespoň do té míry, že se můžu v klidu vyspat). Jinak mě ty nohy také stále bolí, začíná to už od hýždí a končí pod koleny. Jsou celé takové těžké a jak jsem říkal, hůř se mi chodí. Na endokrinologii mi našli ten zvýšený prolaktin, ale nenašli příčinu. Udělali mi scan hypofýzy, tak prý vypadá normálně, takže prý není důvod to nějak řešit. Jinak se již měsíc léčím na Crohnovu Chorobu, nicméně léčba kterou jsem dostal s těmito problémy nijak nesouvisí, jelikož ty už už jsem měl dávno předtím. Spím víc jak 12 hodin denně a i přesto jsem celý den unavený ale na to už jsem si zvykl, spíš mě zajímají ty červené čáry na zádech, mohlo by to něco signalizovat? PL mi udělal pro jistotu ještě testy na boreliozu a ty byly negativní. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, červené čáry na fotce vypadají na první pohled jako strie, rozvolnění vaziva. je to poměrně obecná známka, strie se objevují zejména, když se rychle zvětší natažení podkožního vaziva - zářným příkladem jsou strie na břiše u těhotných, kde dochází k rychlému rozpínání kůže na břiše, nebo při rychlém váhovém přírůstku \)opět rychlé rozpínání kůže). Jinak strie provázejí zvýšenou hladinu kortikosteroidů, jak užívaných jako léků vnitřně (tablety, infuze apod.), tak při poruchách jejich tvorby v nadledvinách. nebo se mohou objevit při jaterních poruchách. Doporučuji zeptat se Vašeho lékaře, co by mohlo být příčinou strií u Vás, zejména pokud jste v poslední době nijak výrazně nepřibral nebo nevyrostl (uvádím ze pro úplnost).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: