Chronická rýma

Od mala do současných 30 let trpím chronickou rýmou. Trvá neustále, zhoršuje se vždy večer, poslední dobou mi brání v klidném spánku. Kapky do nosu nepomáhají, analergika také ne. Po návštěvách na ORL vyzkoušeno vše od antibiotik po výplachy roztoky přes kortikoidní sprej, vše bez účinku. Myslíte, že v takovém případě je vhodná laserová operace?

Odpověď odborníka:

Dekujeme za dotaz. Léčba chronické rýmy je občas složitá, základem je dlouhodobá pravidelná aplikace nosních kortikoidů, podávání antihistaminik a proplachování nosu slanými roztoky (Vincentka, mořská voda). Jakoukoliv chirurgií se nevyřeší hlavní příčina potíží, kterou je zánětlivé postižení sliznic. Operace jsou vyhrazeny pouze pro stavy uzavření nosu nosními polypy a nebo vyplnění nosních dutin zánětlivým obsahem či sliznicí - takový stav může posoudit CT vyšetření. Operace jako taková nevyřeší tu hlavní příčinu, kterou je zánětlivé postižení sliznice. Laserová operace, o které zřejmě hovoříte, se používá ke zmenšení objemu dolních nosních skořep, které bývají při alergické rýmě výrazněji zbytnělé a omezují nosní průchodnost. Než se k této operaci přistoupí, měla by být průchodnost vyšetřena pomocí rinomanometrie. Pěkný den.

MUDr. Michal Černý
MUDr. Michal Černý

Specializace: Ušní, nosní, krční

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: