Chronický zánět prostaty

Dobrý den. Je mi 17 let a asi už 2 a půl roku mě trápí problém spojený s ejakulací. Co dva měsíce, někdy jednou za měsíc jsem pociťoval velice nepříjemné silné pálení až řezání v ústí močové trubice- jakoby uvnitř žaludu- vždy spojené s ejakulací. Pálení nastalo vždy při a po ejakulaci a potom jsem měl nutkání jít na záchod. Pálení přestalo vždycky až tak po 30 minutách, takže jsem to nějak moc neřešil. Jenže asi před dvěma měsíci se tyto problémy zhoršily. Teď už pociťuji to pálení po ejakulaci i dvakrát do týdne a takové menší pálení nastává i po stolici a někdy i po vymočení. Dokonce i ve dny, kdy to pálení nemám, pociťuji takové popichování až popálívání v moč. trubici během masturbace, které je také dost nepříjemné, takže toho raději v ten den nechám. Před měsícem jsem s tím šel k urologovi, který mě vyšetřil a přišel na to, že mám docela velký chronický zánět prostaty. Dal mi na to antibiotikum CURAM 1G. Ale ATB vůbec nepomohly, zdravotní stav byl stále stejný tak mi udělal vyšetření moči, kultivaci ejakulátu, stěr na chlamýdie, sono varlat a močového měchýře a podíval se do močové trubice, zda-li ji nemám podrážděnou a vše bylo negativní a v pořádku. Tak mi nakonec napsal další ATB summamed (3 tablety), které jsem si ještě nevzal. Poslední dobou jsem si všimnul, že vždy po ejakulaci mám mírně zarudlou špičku žaludu (kolem ústí močové trubice). A také jsem si všiml, že mám poslední dobou jakoby kyselý zápach v oblasti třísel, ale žádnou vyrážku zde nemám. Dokonce i po důkladném umytí je tam ten zápach po chvíli zase. Dost mě tento problém trápí. Mam už i vždy strach, jestli to pálení budu zase mít. Pohlavní styk jsem neměl, takže pohlavní chorobu nejspíš nemám. Nevím, jestli jsou ty problémy s ejakulací součástí toho chronického zánětu prostaty, ale žádné jiné projevy tohoto zánětu nemám. Byl bych rád, kdybyste mi mohli říct, zda-li tento problém není způsoben něčím jiným než tím zánětem a jak by se tomu pálení dalo předcházet. Je mi to dost nepříjemné. Bývám už toho i naštvaný a masturbace už se mi hnusí. Urolog mi řekl něco ve smyslu toho, že z jeho strany jsem zdravý a že nev,í co by to pálení mohlo způsobovat, tak nevím proč mi dal ty druhé antibiotika.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Honzo. Začnu od konce - Summamed Vám Váš urolog ordinoval z toho důvodu, aby přeléčil infekci chlamýdiovou či infekci ureaplzmaty. Jde o infekce přenosné pohlavním stykem, přenosy nepohlavní cestou - např. ručníkem či prádlem- jsou málo pravděpodobné, ale nejsou doposud v odborné lit. vyloučené. Navíc chlamýdie a ureaplzamata se kultivačně velice špatně detekují, protože jsou náročné na okolní podmínky, k jejich diagnostice se užívá krevních testů a v případě ureaplazmat se provádí stěr za spec. podmínek. V ojedinělých případech lékař přistoupí k antibiotické léčbě i při negativních nálezech, pokud má pacient výrazné potíže - tak to bylo i ve vašem případě. Proto mám stejný názor jako Váš urolog a léčbu Summamedem Vám doporučuji. Po terapii by jste se měl znova podrobit vyšetření moči a stěrům z močové trubice, v průběhu antibiotické léčby se stává, že se v moč. cestách přemnoží kvasinky.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: