Cysty na vaječníku, myomy

Dobrý den pane doktore, před cca rokem mi doktor nalezl na pravém vaječníku cystu, která od té doby neustále mění svou velikost, momentálně je téměř dvojnásobně větší než posledně (5 x 7 cm), prý je čirá a z onkologického hlediska nezávadná, na levém vaječníku se mi časem vytvořila také cysta, avšak menší (2 x 2 cm). Na poslední kontrole mi však doktor ještě sdělil, že mám na děloze myom a že mám přijít za 3 měsíce na kontrolu. Před lety mi byl navíc diagnostikován heterozygot pro leidenskou mutaci. Zajímalo by mě, jaký může mít toto všechno vliv na případné otěhotnění? A zda je nějaká možnost kromě antikoncepce, čím zabránit bolestem a případnému vzniku myomů a cyst. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Z hlediska myomu a gravidity záleží především na tom, kde přesně je myom lokalizován a samozřejmě na jeho velikosti. Myomy , pokud nejsou velké, většinou nepůsobí zásadní potíže ve smyslu otěhotnění. Vámi popisovaná cysta až 7 cm je poměrně veliká a bylo by vhodné ji nějak vyřešit. Pokud vypadá onkologicky podezřele a je jednokomorová, nabízí se např. punkce vaginálně. Vzhledem k Vaší trombofilní mutaci je samozřejmě možná léčba Vašich potíží limitována. Myom je ale např. možno léčit pomocí léků Esmya, pokud by bylo potřeba.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x