Dechové potíže

Je mi 18 let, hraji na fagot, poslední dobou mám problémy s dýcháním, byl jsem na vyšetření plic, ty jako takové mám v pořádku i hodnoty kapacity plic vychází slušně, zhruba pět a půl litru, ale přesto když hraji, nebo jen tak volně vydechuji, nemám rozhodně takovou dechovou výdrž která by tomu odpovídala, teď mne poslali na CT hrudníku, rentgen už dělali a byl v poho, ale vzpomněl jsem si, že zhruba před rokem, mi bylo příšerně zle a když to ustalo, začal jsem cítit tu nejhorší bolest zad, jakou jsem zažil, záda boleli v dolní části zad, jakoby v oblasti kříže, hlavně při vykašlávání, kterému jsem se kvůli nesnesitelné bolesti vyhýbal, navíc jsem zády pořádně nemohl pohnout, ohnout, otočit, skoro nic, právě v tu chvíli se mi dech zhoršil, ale nebral jsem to moc vážně, myslel jsem si, že jsem jen ztratil kondici, jak mi bylo zle, měl jsem i horečku a v jednu chvíli vyzvracel trochu krve, navíc jsem tehdy hrál dechově jednodušší repertoár, který jsem zvládal, i s omezeným dechem, tak jsem si řekl, že když do tří dnů záda rozhýbu, nikam s tím nepůjdu, teď si ale říkám, že to byla chyba, ale když jsem teď začal hrát náročnější skladby, už to nestačilo a tak mne napadlo, projít si videozáznamy z mých koncertů, kde je jasně vidět, kdy se nadechuji, netušil jsem že to bude tak markantní rozdíl, ale všechno odpovídá tomu, že při této události se stalo něco zásadního, zaprvé prokazatelně podle videozáznamů, mám na záznamech před touto událostí, trojnásobně až čtyřnásobně větší dechovou výdrž (na jeden nádech), navíc o dost silnější tón, při tom břišní svaly mám silné dost, jakoby hned po té události, přestala fungovat dechová opora a já zničehožnic nedokázal dýchat zhluboka, stav tohoto zhoršení trvá od oné události, až do teď, navíc, ta bolest dolní části zad, se zčásti vrací, jsem si stoprocetně jistý, že se tehdy něco stalo, od té doby, mám pocit, jako bych každým nádechem a výdechem, něco překonával a když dech opřu dole, jakoby pomocí břišních svalů, vůbec se nezvýší síla tónu (intenzita dechu) , což mi předtím fungovalo naprosto fantasticky, když jsem přišel do prváku na konzervatoři, asi rok před událostí, začal jsem najednou cvičit každý den extrémně dlouho klidně třeba 9-10 hodin denně, tak si říkám, jestli jsem si tím nějak zásadně neublížil, píšu sem hlavně proto, že mám na prázdniny plánováno dost hraní a jestli něco nezruším, dostanu se na to CTčko až v září, chci se zeptat, jestli to není risk, jestli se mi pak nemůže stát, něco nenavratitelného, že bych se už nikdy v životě nenadechl pořádně zhluboka a nikdy by mi nefungovala dechová opora. Dech je pro mě hodně důležitý a tak se ptám jestli to mám brát vážně a jít na to vyšetření, nebo jestli můžu klidně bez obav hrát a počkat na září. Ještě musím podotknout, že mám od dětství extrémně nízký práh bolesti a spoustukrát jsem se zranil, aniž bych si toho všiml, takže u mně velká bolest zad, znamená sakra velkou bolest zad. Moc děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

CT vyšetření je daleko podrobnější než RTG, takže rozhodně pokud bylo navrženo CT měl byste vyšetření absolvovat .Pokud bude bez patologie, bylo by dobré řešit rehabilitaci hrudníku

MUDr. Alena Malíková
MUDr. Alena Malíková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ambulance praktického lékaře, A- Medicos, s.r.o., Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: