Drogy u přítele

Dobrý den,pořebovala bych radu a tak nějak aspoň přiblížit o co by se mohlo jednat v případě mého přítele.Jsme spolu zhruba 5 let a nas vstah nebyl vždy ružoví ale tak nejak jsme to vždy zvládli. Před zhruba 2týdny jsem u nej začala pozorovat změnu chování typu podezíravosti a pote jsem zjistila že zhruba 2krat užil pervitin. Před týdnem dostal jakýsi kolaps nebo nevim jak to pojmenouvat probíhalo to zhruba takto: zavolal sve matce která za ním přijela,dali si spolu obed a povídali si pak však zničeho nic vstal a začal jí hrube nadavat a urážet a myslel si že ho ja i ona sledujeme přes kamery a tak ruzne.pote to zo zmizelo šel spat rano se vzbudil a byl v pořadku pak však jel autobusem mhd,kde se opet začali dostavovat nejake halucinace typu že ho lide v tom autobusu pomlouvají a mluví o nem opet začal být agresivní i na uplne cizí lidi anž by si to uvedomil.takoveto stavy trvali zhruba 4až 5 dní. Po posledním takovemto stavu mel ešte jakysi zachvat typu kroucení a brnení rukou které tvalo 5 minut a pak mu to nejak přešlo do žaludku ten mu stvrdnul a nafouknul se a potom to přešlo. ted už uběhly 2 dny a zatím nic jelikož je víkend nemužu sním k nejakemu doktorovi a ani nevím k jakému se v takovýhhle případech chodí.Chtěla bych vás tímto poprosit o radu a typ co by mu mohlo být ale nikdy předtím nemel deprese ani nejake takovehle stavy a vybuchy. zhruba pul roku jsme obe dost ve stresu z práce a tek tak doufam že to nebude nic vážného moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vážím si Vašeho vztahu k příteli a Vaší snahy mu pomoci. Bohužel, Vaše možnosti jsou v tomto směru značně limitované. Pokud přítel sám o pomoc lékařů nestojí, není připraven sám začít řešit své obtíže, ať již trvají jakkoliv dlouho, bude léčba jen postihovat aktuálně nejvíc "vystupující " příznaky, ale nezaměří se na podstatu. Psychické stavy Vašeho přítele mohou souviset s užíváním tzv. budivých návykových látek typu pervitinu / prožitky vztahovačnosti, pdezíravosti../. Je možné, že přítel chtěl aplikací těchto prostředků řešit svou únavu nebo jiné duševní obtíže /úzkost, depresi../. Za optimální postup lze považovat návštěvu praktického lékaře. Lékař všeobecného směru může zajistit základní interní vyšetření, případně zprostředkovat kontakt s odbornými poradnami.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: