Ekzém

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na něco, co nás hodně trápí. Máme osmiměsíčního syna, který má vvv ledvin a preventivně od narození užívá antibiotika (od 2. měsíce Sumetrolim) v preventivní dávce 1.5 ml. Kolem sedmého měsíce se mu na obličeji - líčka, čelo, temeno a pod bradou objevila vyrážka (dětstá doktorka říká - ekzém). Dala nám kortikoidy (Lokoid), 3 dny jsme mazali a zmizelo to, ale do týdne se vše opět objevilo, takže prý to máme zase namazat. To jsme ale odmítly, používáme bylinkovou mast Protectin od firmy Energy (na bázi solí z Podhájské), promazáváme bílou vazelínou a osvědcujeme biolampou. Ze začátku se to trochu lepšilo, ale nyní je to zase dost rozjeté. Chtěla bych se zeptat, zda tato vyráška/ekzém nesouvisí s pravidelným užíváním těch antibiotik? Také malému (asi týden)podáváme probiotické kapky. V rodině nikdo ekzém, astma, apod. nikdo nemá. Také nám je divné, že se to objevilo až kolem 7. měsíce. Moc děkuji za odpověď. Martina Kolářová

Odpověď odborníka:

Ekzém se může objevit poprvé až kolem půl roku věku, takže 7 měsíců není nic neobvyklého, s antibiotickou terapií to vůbec nemusí souviset. Doporučuji zatím používat Locoid lxd. večer při obtížích, při ústupu projevů vysadit, pokud budou nové, opět namazat. Pokud projevy svědí, bylo by vhodné i preventivní používání antihistaminik v kapičkách. Probiotika jsou zcela v pořádku. V případě pochybností se obraťte na specialistu - dermatologa.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: