??epilepsie??

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně epelipesie. Muj partner (21let) dostal poprvé za svuj život jakýsi záchvat podobný epileptickému. Měl dva měsíce 12 hodinové směny (denní,noční). Nikdy v životě žádný záchvat neměl až ted 26.11.2012 přijel normálně v 18:30 h z práce, najedli jsme se atd.... a kolem 22 hodiny nejdéle šel spát. Já už jsem spala a ve 22:30 h zhruba mě vzbudil jaky si divny vykřik tak jsem se otočila a videla přítele v křečích a v bezvědomí. Zavolala sanitku ty ho odvezli udelali vyšetření krve, ct a eeg a nic nenašli. Řekli že to bylo pravděpodobně přečerpáním z práce. Nechali jsme to tedy být, zrušili noční směny a dvanátky a pokračovali dál v ranní a opolední. A potom 1.1.2013 dostal opět ve spánku druhý záchvat. Den předtím na silvestra jsme pili alkohol. Už nevím přesně kolik toho mel ale asi 3 piva a 3 skleničky vína?? Nevím jistě.A šli jsme spát v pul 2 ráno. Všechno bylo v pořádku, přijeli jsme domu kolem 15 hodiny odpoledne, najedli se a přítel zalez k počítači, kde si pustil film, že se bude koukat. Jenže ho ten film nebavil a z toho silvestra nebyl moc vyspalí a tak si ,,prej´´ řekl že si zdřímne. Já byla o místnost vedle když jsem uslyšela jakýsi chrčení a tak jsem vyběhla a tjistila že má přítel opět záchvat. Trval opět chvilkinku max. 2 minuty. jenže já z toho byla tak v šoku že jsem zavolala sanitku a ty ho odvezli a za 2 hodiny po kapačce pustili domu. Byl poslan znova na eeg a opět v pořádku. 16.2. jdem ještě na MR. Je ožné aby to byla epilepsie i když nebyla na vyšetřeních prokázána?? Bylo nám řečeno že by neměl bejt na pc a koukat na televizi, ale já mu počítač nechci zakazovat je to jeho koníček dělá programování. Jenže se bojím ho nechávat. I když si myslím, že by mu to vadilo asi už dřív a ne až ted z ničeho nic najednou. Nebo by ho bolela hlava nebo oči když na to kouka. Nevím co si mam myslet. Vubec od toho druhého záchvatu pořádně nespím, budím se, pořád ho hlídám :-( mužete mi prosím říct co si o tom myslíte???Pro upřesnění v žádance na MR má napsáno Stav po epi paroxysmu typu GTCS, 2.anamnesticky, ct mozku v normě,EEG nález přiměřený. Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, normální EEG diagnosu epilepsie nevylučuje. Dle Vašeho popisu Váš přítel epilepsii asi má. MR vyloučí ložiskové postižení mozku, ale normální MR nález diagnosu epilepsie rovněž nevyloučí. Záchvaty mohou být provokované - je třeba udržovat pravidelný denní režim, abstinenci alkoholu. Pravidelně užívat medikaci, předpokládám, že vzhledem ke 2 záchvatům byla asi nasazena. Stran televize a počítače - je třeba postupovat rozumně - zákazování asi nejvhodnější nebude, dobu se snažit přiměřeně omezit, ale hlavně v místnosti si dostatečně svítit.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Epilepsia | Od: Agáta | 3.3.2016 08:08
Dobrý deň,
v júly 2014 som mala prvý záchvat, ktorý nebol diagnostikovaný, CT, MR a EEG boli čisté. Potom som sa cítila úplne normálne a pokračovala som vo svojom živote a práci (24-hodinová opatrovateľka v AT) v normálnom tempe. Po roku a pol v 12/2015 som mala druhý záchvat, kde som mala poranenú hlavu a CT čisté, už v tomto prípade mi diagnostikovali epilepsiu a bola mi nasadená liečba. Nie som zosobnená s braním liekov doživotne alebo dlhodobo a rada by som zistila príčinu a prosím o radu aké vyšetrenia okrem ORL, očné, klasické EEG alebo MG, či CT by ste mi odporúčali absolvovať. Veľmi pekne ďakujem za rady.
Pekný deň.
reagovat
re:Epilepsia | Od: uLékaře.cz | 8.3.2016 12:56
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: