Hemoroidy

Dobrý den, mám 9-ti měsíční dítě. Během těhotenství mi vyhřezly hemoroidy a během porodu jsem si vytlačila 1 velký jak švestka a 3 jak třešně a ještě několik malých kuliček a ty navazovaly na šití hráze. Ani jsem v tu chvíli nevěděla, kde mám vlastně konečník. Toto byl můj nejhorší zážitek z těhotenství a porodu. Hemoroidy mě tak bolely, že bolest po šití jsem poprvé ucítila až 14 dní po porodu, kdy jsem se poprvé posadila. Do té doby jsem i jedla v leže na boku. Letos bych ráda otěhotněla, ale mám hrůzu z toho, jak to bude. Byla jsem úplně vyřízená. Kdyby to přišlo znovu, nevím, jak bych se postarala o dvě děti. Doteď mi hemoroidy úplně nezmizly. Předpokládám, že se situace bude opakovat a asi i v horším stádiu. Podotýkám, že žiju zdravě, nadváhu nemám, můj otec hemoroidy má. Existuje nějaký preparát, který bych mohla užívat během těhotenství, abych tomuto problému předešla. Dále bych ráda věděla, jakou byste mi doporučili nejšetrnější metodu odstranění hemoroidů po 2. porodu (3. dítě nechci) s ohledem na péči o malé děti - tudíž rychlou rekonvalescenci. Děkuji

Odpověď odborníka:

1) váš problém je dědičný, takže i když dodržujete správnou životosprávu, nedá se s tím ( kromě operace) nic moc dělat. Doporučuji přesto dlouhodobé užívání tablet posilujících žilní stěnu ( název nemohu zde uvádět, ale váš lékař jistě bude vědět, jsou to léky na předpis). 2) já osobně bych dala přednost operaci před dalším těhotenstvím, pokud ji odložíte až po druhém porodu, mohly by být hemorhoidy již natolik pokročilé, že operační zákrok by též musel být mnohem rozsáhlejší a více zatěžující 3) volba vhodné metody záleží právě na rozsahu hemorhoidů - existují 4 stupně, u nejlehčích se provádí pouze sklerotizace ( nejméně invazivní výkon), těžší stupně se musí operovat klasicky. Pouze chirurg, který vás vyšetří a přesně stanoví stupeň postižení, vám může říci, jaká metoda by ve vašem případě byla nejlepší. Pokud se rozsáhlé hemorhoidy pouze sklerotizují ( což se často děje), velmi rychle po operaci se stav vrací a operace se musí opakovat.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: