Hodnota psa

Dobrý den paní doktorko, dědeček ( 71 let) podstoupil ozařování prostaty pro nádor při vstupním PSA 5,75 ug/l. Po 3 měsících ozařování bylo PSA při kontrole 1,70 ug/l. Zajímalo by mne, zda je tato hodnota v normálu, či by měla být zcela na nule. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pstatický specifický antigén, tedy PSA je věkově specifický, tzn. že jeho referenční meze se mění s věkem muže. Do 49 let věku by měla hodnota PSA být do 2,5 ng/ml, ve věkovém rozmezí 50–59 let do 3,5 ng/ml, ve věku 60–69 do 4,5 ng/ml a nad 70 let by měla být do 6,5 ng/ml. Pokud má pacient hodnoty PSA normální, ještě neznamená, že nemá rakovinu. Dále se určuje tzv poměr mezi volnou frakcí a celkovou frakcí PSA ( f/t PSA), který by zdravých mužů neměl klesnout pod 25%. Pokud má muž PSA v normálním rozmezí, ale poměr f/t je pod 25%, doporučuje se provést biopsii, protože rakovinu nelze 100% vyloučit. Váš dědeček byl právě tím specifickým případem, kdy měl hodnotu PSA ještě v normálu, přičemž už měl tumor. Pokud po léčbě hodnoty PSA klesají - je to příznivé znamení znamenající doboroureakci prostatických buněk na léčbu. Nulových hodnot docílit nelze - jedině odstráněním celé předstojné žlázy. Dále bude nejspíš Váš dědeček docházet k pravidelným kontrolám na urologii, kde budou sledovány hodnoty PSA a f/t PSA. Pokud nedojde k zvyšování PSA a poklesu f/t, je vše v pořádku.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+36 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: