Hypertenze

Dobrý den,prosím jestli můžete poradit.Měla jsem vždy spíše nízký tlak,nedávno mi byl zjištěn tlak vyšší,jsem však stres.typ.Při domácím měření kvalitním tonometrem byl tlak kolem 130/85 až 142/95 ,občas ale např. 164/106 nebo 145/112.Byl mi nasazen Betaloc Zok.Někteří doktoři říkali,že kolem 145/95 je stále v normě a není nutné hned léky,jiní že tj na léčbu.Bylo doporučeno vysadit hormon.antikoncepci.Nyní jsem se dozvěděla,že také HA tlak zvyšuje a léky na hypertenzi nejsou často nutné.Nechtěla bych pokud by to nebylo nutné brát léky na tlak doživotně,co když se po vysazení HA tlak opravdu sníží? Nevím jak to nyní poznat,Betalok beru 50mg 1x den,prý se nesmí vysazovat. Znamená to snad,že hrozí nějaké akutní komplikace? Chtěla bych po vysazení HA přeměřovat tlak bez Betaloku jde to vůbec?moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Vilmo. Doma naměřené hodnoty tlaku 164/106 a 145/112 jsou jasně abnormální, za normální se při domácím měření se považují hodnoty do 135/85 (v ordinaci 140/90 - jaké jste měla hodnoty u lékaře?). Při rozhodnutí, zda je opravdu nutné ihned nasadit léky na hypertenzi ovšem třeba vzít v úvahu celou řadu dalších věcí - mohly být vysoké hodnoty způsobeny nějak druhotně (stres, vliv dalších léků mimo antikoncepce např. léků na bolest atd.), máte nějaké jiné dlouhodobější zdravotní potíže (v jiném dotazu uvádíte poměrně závažný problém s krční páteří...) atd., braní léků na TK by mělo být celoživotní a proto je třeba to zvážit pečlivě - na druhou stranu ani u mladé ženy není hypertenze nijak výjimečná. Hormonální antikoncepce na tlak může mít vliv, ale pokud jí berete dlouhodobě a předtím jste měla tlaky v pořádku, těžko to na ní teď 100% "svádět". Máte-li tedy možnost si tlaky monitorovat doma, je podle mého názoru možné nasazený lék vysadit, spolu s ním i antikoncepci a pečlivě se měřit (2x/den, v klidu, před jídlem, ne po fys. námaze, kávě, vždy 3 měření po cca 2 minutách a jako výsledný tlak berte průměr z druhých dvou měření). To provádějte po dobu týdne a podle výsledků bude možno postupovat dál (pokud by tlaky byly pravidelně nad 150/100, k lékům se ale rovnou vraťte). Pokud by výsledek tohoto měření byl nepřesvědčivý, je možno také absolvovat 24-hodinovou monitoraci tlaky (nosíte manžetu, za den i v noci se automaticky provede řada měření - dá to ještě užitečnější výsledek). Celý postup doporučuji samozřejmě konsultovat s Vaším ošetřujícím lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: