Ischemická choroba srdeční

Mám 85-ti letou maminku u které asi před 20- 25 lety diagnostikovali lékaři ICHS se záchvaty anginy pectoris. Léta užívala Mono Mack,Digoxin,Hydrochlorothiazid a Prestarium.Před třemi měsíci po kontrole u kardiologa u kterého byla poprvé (stěhování),jí byly všechny tyto léky vysazeny a nasazen Lozap H,Lokren a Godasal.Snažila se léčbu dodržovat,ale cítí se velice špatně-bolesti na psrou,návaly horka, dušnost,nepravidelný tep,svírání na hrudníku,má pocit,že zapomíná-markantní rozdíl v porovnání předtím. Ráda bych se zeptala,zda je možné,že by se stav srdce při správném léčení zlepšil natolik,že by se léky musely tak radikálně změnit (Digoxin bych ještě pochopila-dle EKG) a zda je možné prudkou subjektivní změnu zdrav.stavu k horšímu tímto vysvětlit. Maminka má sice problémy s páteří,ale změna nastala po výměně medikace téměř okamžitě,ale praktický lékař i kardiolog tvrdí,že to má " od páteře" a má deprese,což maminku dost pobouřilo.Podotýkám,že je velice psychicky aktivní a navíc jsme obě byly zdravotní sestry,tak něco maličko o zdravotnictví víme. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, když se někdy pacientům náhle změní jejich dlouhodobě užívané léky, mohou mít potíže - ani ne čistě psychické, spíše z toho, že mají obavy, aby léky, které dostali, jim nějak neublížily nebo dostatečně pomohly. Mohu vám napsat, že některé z léků, které maminka užívala, jsou dnes již opravdu zastaralé (hydrocholorothiazid) a neužívané, proto ji asi pan doktor chce léčit na úrovni dnešních poznatků vědy. Ale pokud by potíže přetrvávaly, zkuste jít znova ke kardiologovi a pohovořit s ním (přece nemůže mít maminka bolesti na prsou a dušnost - to je jasný příznak ICHS, ovšem měly by být známky ischemie i na EKG), ev. aby mamince zdůraznil modernost a vhodnost těchto léků pro ni. Kdyby byly pořád potíže, třeba by zkusil nějaký lék navrátit - jde o to léky vyladit, ale lékař musí o problémech pacienta vědět. Kdyby s ním nebyla řeč, vyhledejte, prosím, kardiologa jiného - ovšem s vyšetřeními a zprávami od lékařů minulých, aby mohl posoudit stav maminky a její léčení nezávisle. Jistě provede vyšetření nová a rozhodne se i na základě vašich informací - bylo by dobré maminku určitě doprovázet a popsat předcházející problémy. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: