Jak poznám krev v průjmovité stolici?

Dobrý den, omlouvám se za na první pohled hloupý dotaz, ale jedná se mi o to, že všude se jako alarmující příznak udává "příměs krve ve stolici". Je jasné, že příměs jasně červené krve v tuhé stolici nebo naopak melénu pozná asi každý... ale o co jde konkrétně u mě - je mi 38 let a včera jsem měl poprvé v životě pocit, že mám krev ve stolici. Zřejmě po dietní chybě jsem měl večer velmi silný vodnatý průjem, který měl žlutooranžovou až oranžovou barvu, ale barva byla stejnorodá v celém objemu bez sebemenším rozdílů a připadalo mi to podle barvy, jakoby byla v celém objemu rovnoměrně promíchána krev, nevyskytovala se v ní žádná odlišně zbarvená místa či skvrny. Může se takhle "skrytě" projevovat krvácení z tlustého střeva nebo konečníku, nebo by byla při větším krvácení i při průjmu krev nerovnoměrně ve stolici? Je fakt, že pravděpodobnou příčinou prudkého průjmu byl velmi nevhodný a nejspíš i nějak kontaminovaný "oběd" v hospodě - drštková polévka + hot dog s kečupem, tak je možné, že se tím zvláštní oranžová barva vysvětluje - nicméně pochybnosti mám stále. Mám strach z karcinomu, protože posledních asi 14 dní docela trpím nadýmáním a tyto potíže se přidaly - či spíše střídají se - s již léčenými občasnými lehkými žaludečními potížemi doprovázeným lehce zvýšenou teplotou, říháním a pálením žáhy. Na ty mi předepsal lékař Helicid, který jsem užíval asi 2 měsíce a pak jsem jej na radu lékaře opatrně vysadil, problémy se na chvilku vrátily, ale pak opět odezněly, takže na žaludek už si tolik stěžovat nemůžu. Průjem jsem zastavil během necelého dne medicinálním uhlím. Děkuji moc za radu ohledně rozpoznání krve ve stolici. Můj lékař je nyní na dovolené, tak mu nechci volat.

Odpověď odborníka:

Při průjmu je celkem obvyklé, že nějaká krev ve stolici je. V takovém případě nejde o alarmující příznak. Zanícená sliznice střeva se regeneruje. U Vás, jak sám píšete, je navíc ztížené hodnocení kvůli Vaší stravě toho dne - při průjmu je průchod tráveniny rychlejší, nedojde k dokonalému strávení. Proto Vám doporučuji se nyní případnou přítomností krve netrápit. Až průjem odezní, je možné vyšetřit stolici testem "Haemoccult" (u praktického nebo kteréhokoli jiného lékaře, k němuž máte důvěru). Tím se prokáže případná přítomnost skrytého (okultního) krvácení. Pokud bude test pozitivní, nemusí to ještě znamenat nic hrozného, např. můžete mít hemorrhoidy. V takovém případě by bylo vhodné ale provést koloskopii či alespoň rektoskopii.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Vyrážka Popisem Vam cely moj problem. Zacalo to asi pred mesiacom. Boli sme na...
  • Steatosa jater Dobrý pane(í) doktorko(e), obracím se na Vás s dotazem ohledně...
  • Naražená žebra Před třemi týdny jsem si narazila žebra. Byla jsem u lékaře a na...
  • Pilulka proti početí Stala se mi taková věc. Jsem s přítelem ve Francii a při...
  • Naražená žebra Je to deset dní co jsem spadl asi tak z metru na novodurovou...
  • Kousnutí nutrií Dcera krmila nutrie v rybníku a jedna ji kousla do prstu. Ranka...
 
Naposledy čtené: