Je to (neuro)borelioza?

Dobrý den, měla bych prosbu a dotazy týkající se boreliozy nebo konkrétně neuroboreliozy. Pokusím se to vzít od začátku v důležitých bodech. Letos v srpnu jsem objevila přisáté klíště po 2 dnech, bylo přisáté v kolení jamce a po odstranění jsem měla nejprve malou trvrdou bulku a malý červený flíček, obojí začalo postupem času mizet, myslela jsem že se nic neděje, že bude vše v pořádku. Ale po 14 dnech jsem začala mít velké problémy: silné bolesti hlavy, svalové křeče do rukou i nohou, zima na celé tělo a také horečky 38,5. Myslela jsem že mám chřipku, do souvislosti s klíštětem jsem si to nedávala, jelikož mi červená skvrna už téměř zmizela. Několik dní jsem se snažila potíže řešit, ale skončila jsem na pohotovosti a následně na infekčním oddělení. Tam mi bylo sděleno že si mě tam nechají a udělají různá vyšetření.Tak se také stalo, udělali mi různé rentgeny páteře, dutin, atd.,CT mozku odběry krve na přítomnost virozy, vč.lumbální punkce. Vše bylo negativní až na problém s krvinkami, vyšli špatné hodnoty, tak mi nasadily jaterní dietu a pro jistotu antb. Doxybene s podezřením na erlychiozu, která se ovšem nikdy nepotvrdila!Antibiotika jsem poctivě brala, ale bohužel s mléčnými výrobky které byly jako základ jaterní diety, takže špatně, na což mě nikdo neupozornil......Antb. jsem přesto dobrala, krvinky po dalších testech v pořádku, ale problémy s bolestí hlavy, svalovými křečmy a záškuby do končetin, velká únava a také občasné bušení srdce přetrvávaly...Takže jsem na radu svého obvodního lékaře podstoupila další vyšetření jako: celkové vyšetření vč. neurologického, EEG, mineralogie, vše naprosto v pořádku kupodivu, ale všechny mé obtíže nadále beze změny!! Obvodní lékař mi tedy předepsal antb. Sunamed na 14 dní (pouze díky mým trvalým problémům se zdravím,ale prokázáno do té doby nic). Takže těsně po dobrání těchto dalších antb. jsem znovu skončila na infekčním kde mi udělali všechny testy znovu, LP, odběr krve na přítomnost borélií,znovu CT mozku a zase vše s negativním výsledkem!!!Už to trvá 2 měsíce a já si nevím rady, neznám diagnózu a ani doktoři si nevědí rady, chtějí mě poslat znovu k neurologovi a pokud i tam znovu nic negativního, pak už je prý v úvahu jen psychiatrie.....Původní potíže přetrvávají dál, mám také nově občasný problém s bolestmi zad pokaždé jinde, bolí mě jako by za očima, někdy mi vadí ostré světlo a silnější zvuky a kolikrát nejsem schopná jasně uvažovat, ne v pravém slova smyslu, spíš cítím divný tlak v hlavě, (ty všechny problémy se jak vidíte zhoršují, i když některé dny to pociťuji více, jindy méně, každopádně stále).Moje otázka zní: je možné že i po všech negativních vyšetřením (kromě magnetické resonance, tu mi neudělali) mohu mít v těle infekci od klístěte? Po studování příznaků na internetu by vše nasvědčovalo na boroliozu nebo spíše na neuroboreliozu (bohužel ze všech vyšetření neprokázanou) a také jsem se dozvěděla, že z LP je průkaznost borelií pouze na 20-30% a pokud se člověku netvoří v krvi protilátky (např.při snížené imunitě, delší době nebo v chronickém případě), tak už ani z krve to je špatně prokazatelné, co je na tom pravdy, že je potřeba hl. LP při trvalých obtížích opakovat, pro případ že se vir v těle uschoval nebo zapouzdřil ???Ještě podotknu, že jsem nikdy netrpěla na bolesti hlavy natož na nějaké psychické potíže před zákusem klíštěte, vše začalo 14 dní potom.............Jsem už naprosto zoufalá a myslím že nejsem sama, po tom co si čtu podobné příspěvky na internetu, o to víc mne zaráží přístup některých dokrorů a jejich nechuť tyto problémy s pacienty řešit i při opakovaných, dlouhodobých problémech!!!Předem děkuji za odpověď T.

Odpověď odborníka:

Diagnostika boreliozy může být opravdu velmi svízelná, protilátky v krvi i mozkomíšním moku mohou kolísat a záleží tedy, zda se zachytí nebo ne. Vzhledem k tomu, že jste kolotoč vyšetření podstoupila nejméně dvakrát, tak si opravdu myslím, že by i borelioza měla být vyloučena. Nyní je dle mě na místě vyšetření neurologem a pak se uvidí, zda se popohnete z místa.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nespecifické střevní záněty: co jíst a čemu se vyhnout
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Těhotenství bez pocitu těžkých nohou? Jde to!
Články: Těhotenství bez pocitu těžkých nohou? Jde to!
Těhotenství je krásný čas...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
V těhotenství pozor hlavně na teplotu!
Články: V těhotenství pozor hlavně na teplotu!
Běžné nachlazení obvykle...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: