Kožní absces

Na hrudníku se mi tvoří již delší dobu abcesy větší než normální akné, ale menší než nežity (jde o cca 0,5 cm boule). Trápí mě to, protože mám sklony k tvorbě hypertrofických jizev a i menší pupínky se mi špatně hojí. Jednou za čas se mi na hrudníku udělá červená boule a za cca 3–4 dny se naplní hnisem, který jde lehce ven při mírném zmáčknutí či setření čistým vatovým tampónem. Vzniklou ránu musím vždy lehce zmáčknout, aby vylezl tvrdý čep, ve kterém je stočený kratčí chlup. Pokud tento čep nedostanu ven (tj. ránu vůbec nezmáčknu) sám se ven neprovalí, rána se zahojí, ale za pár tydnů/měsíců se vše opakuje, protože chlup tam stále je. Dokonce jsem vypozoroval, že už často vím, kde se tento absces vytvoří. Na kůži lze pozorovat malinkou bouličku, kde průsvítá hlouběji pod kůží chlup. Když na toto místo sahám, většinou se tím urychlý vytvoření boule a následného abscesu, což se stejně nakonec za delší dobu stane (buď samo od sebe nebo protože nelze zamezit tření kůže o oblečení atd.) U lékaři mi vždy doporučili pouze léky typu višnovka, ichtoxyl atd., které pomáhají vytáhnout hnis. Hnisu je po aplikaci opravdu asi méně, ale nevytáhnou tvrdý čep s chlupem. Vše začalo v době dospívání a růstu chlupů na hrudi. Problém vidím v tom, že se nejedná o typické zarůstání chlupů, kdy je blízko povrchu a lze ho snadněji dostat ven. Také bych chtěl podotknout, že problém není způsobený holením atd., protože se neholím. Z estetického hlediska mě trápí jizvení tkáně, která je pak dle mého náchylnější na vytvoření dalšího boláku, protože je větší šance, že se nějaký nový chlup nedostane přes poškozenou tkáň ven. Četnost výskytu je různá. Někdy je čtvrt/půl roku klid, někdy se udělají 2 za 2 měsíce. Sám vlastně nevím, jakou radu očekávat, protože lékaři, které jsem navštívil, léčili jen samotné hojení. Hlavní problém se mi ale zdá v tom, že chlup neroste tak, jak by měl. Předem děkuji a věřím, že něco vymyslíte :-)

Odpověď odborníka:

Děkuji za vyčerpávající popis, stejně bych se potřebovala zeptat na nějaké podrobnosti, nicméně bych Vaše obtíže přeléčila isotretioninem v celkové léčbě a věřila bych , že budete spokojen. Pokud jste z MS kraje , klidně navštivte naše pracoviště. s pozdravem

MUDr. Silvie Rafčíková, MBA
MUDr. Silvie Rafčíková, MBA

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Centrum estetické medicíny

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: