Krev z nosu

Dobrý den, mám dotaz ohledně krvácení z nosu. V posledních 2,5 měsících se mi samovolně spouští krev z nosu (z levé nosní dírky). Po necelých dvou měsících jsem byla u lékařky, která mi objevila zánět průdušek a dutin, nasadila mi antibiotika. Po přeléčení mi odebrala moč a krev, obě naprosto čisté až na krev, tam byl ještě mírný zánět. Zároveň jsem byla na orl, kde vůbec paní doktorka neviděla, že by byl nos sebemíň poškozený, přitom krev se spouštěla 1 - 2x denně. Po antibiotikách mi krev přestala téct, ale po třech tydnech jsem dostala střevní chřipku a hned mi začala téct krev znovu, opět především z levé dírky, ale lehce už i z pravé. Zároveň jsem krev cítila i v krku. Plánujeme miminko a já se bojím, aby to nebylo něco vážnějšiho a já neohrozila dítě, pokud bych otěhotněla. Mám si s tim dělat starosti? K doktorce se mi už moc nechce, připadám si jako hypochondr, když mi říká, že je vše v pořádku. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lenko. Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose - některá z povrchověji uložených cévek se poškodí např. při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má sklon se opakovat. Při ORL vyšetření v době, kdy jste nekrvácela, nemusel být zdroj patrný. Z Vašeho dotazu vyplývá, že krvácení bylo v nějaké souvislosti s infekcí (nebo jste šla k PL jen kvůli krvácení, bez jiných potíží? - na základě čeho byla pak určena diagnóza zánětu dutin a průdušek?). Při opakovaných potížích tohoto rázu je ale vhodná podrobnější rozvaha, zda problém nesouvisí i s poruchou srážlivosti krve. Pozorujete i jinak sklon k většímu krvácení? - např. z ran, při menses apod.? Myslím, že z toho důvodu je opětovná návštěva Vaší paní doktorky zcela na místě (ta se m. j. podívá na výsledky krev. testů, které Vám dělala, pokud zahrnovaly i krevní obraz, např. případné snížení počtu krevních destiček by z toho bylo patrné). Také se můžete domluvit na novém, podrobnějším ORL vyšetření (jakým způsobem jste byla vyšetřena?, měla jste i nosní endoskopii?). Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vše, co byste měli vědět o srdečním tepu
Články: Vše, co byste měli vědět o srdečním tepu
Kromě fyzické námahy může...
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
Bronchitida: když průdušky trápí zánět a hlen
Články: Bronchitida: když průdušky trápí zánět a hlen
Akutní zánět průdušek...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: