Krevni obraz

Dobry den, chtela bych se zeptat,vysla mi mensi velikost cervenych krvinek 79.3,za pet dnu na kontr.vysetreni 76.7,ale v jine laboratori.Poprve jsem byla na koznim,kde mi delaly krevni testy,podruhe ma obv.lekarka.Tak se chci zeptat jestli odch.vysledky mohou byt zpusobe jinou laboratori,a dale mi.dr.doporucila uzivat methionin a za mesic kontr.vysetreni.Zeleza podle testu mam pry hodne,vsechny ost.hodnoty jsou pry v poradku jak hemoglobin,desticky atd.Virove onemocneni jsem zadne neprodelala,napada vas jina pricina,?Moc dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Moniko. Ano, opravdu nejspíše máte tzv. mikrocytózu neboli menší velikost červených krvinek. Jelikož výsledek je obdobný z obou odběrů, v různých laboratořích, pravděpodobnost laboratorní chyby je malá. Neuvádí ovšem, jestli máte normální počet krvinek a normální koncentraci červeného krevního barviva, nebo i anémii (chudokrevnost). Také mi chybí další informace o Vašem zdravotním stavu a historii (Proč jste byla vyšetřena na kožním? Proč Vám nasadili methionin? Léčíte se s něčím, užíváte nějaké léky? atd...). V praxi je skutečně nejčastější příčinou mikrocytózy či mikrocytární anémie nedostatek železa nebo neschopnost organismu železo adekvátně využít. Píšete, že máte železa dost, nicméně neuvádíte přesnou hodnotu, ani jaké vyšetření železa Vám bylo provedeno - pouze hladina železa v krvi není parametr dostačující k tomu, abychom mohli posoudit skutečné zásoby železa v těle. Z dalších teoretických příčin, které mohou navodit mikrocytózu, připadají v úvahu některá relativně vzácná hematologická onemocnění, dále chronické, zejména zánětlivé choroby, vzácně otrava olovem. Hodnota 79 resp. 76 je oproti normě snížená lehce, a pokud nemáte současně závažnější anémii (chudokrevnost), lze jistě zvolit postup s vyčkáním do kontrolního vyšetření. Možná by bylo namístě zkusit užívat železo, třeba jen v nízké dávce. Také by se případně měly vyloučit chronické krevní ztráty (u mladých žen nejčastěji silná menstruace, ale i jiné). O tom se ale již poraďte s Vaším lékařem. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: