Ložisko v prsu

Dobrý den, ráda bych konzultovala postup v následující situaci. Před dvěma měsíci jsem absolvovala preventivní sono prsu /chodím na kontroly z důvodu dřívějšího hnědavého výtoku s bradavek/, kde mi lékařka objevila v HVK hypoechogenní ložisko 4mm velké, pravděpodobně bez maliginity. Doporučila kontrolu za půl roku. Protože jsem měla velké obavy a dočetla jsem se ,že je lépe navštěvovat akreditovaná pracoviště (lékařka která dělala první sono je velmi renomovaná, mají nový přístroj, nicméně bez akreditace), objednala jsem se pro jistotu na sono ještě tam. Dvanáct dní po prvním sonu mi dělali kontrolu v akreditovaném centru a žádné ložisko neobjevili /o předchozím nálezu byli informování/, pouze prsa s částečnou mastopatickou přestavbou. Jak mám nyní postupovat? Je možné, že se ložisko vytratilo?|Nebo že ho v akreditovaném pracovišti přehlídli? První sono lékařka říkala cosi o možné mastopatické změně, ale nebyla si jistá. Ráda bych věděla, zda si mám zaplatit ještě třetí konzultaci či vše pustit z hlavy, s tím že je to ok? Nejsem hypochondr, ale mám dvě malé děti a špatné zkušenosti v okolí. Děkuji Lenka (34)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, možné je obojí. Pokud by ono ložisko byla dutina s tekutým obsahem ( protože bylo hypoechogenní), mohlo se i vstřebat a skutečně na kontrolním sonu nemuseli nic najít. Nebo nemuseli na jiném přístroji skutečně ložisko, přitom přítomné, vidět. Nicméně popis ložiska ukazuje daleko spíše na nezhoubnou etiologii nálezu (benigní přestavba tkáně, cysta..) než na zhoubnou. Najisto Vám zde odpovědět nemohu, to může jedině lékař, který by prsy vyšetřil a který by vyhodnotil oba nálezy ze sona. Zvažte, jak moc velké máte obavy z nejistoty, a podle toho se rozhodněte pro eventuální třetí vyšetření. Ještě můžete domluvit se s Vaším ošetřujícím lékařem (nad oběma výsledky vyšetření), zda by v takovém případě nebylo vhodné provést mammografické vyšetření (tj. ne sono, ale "RTG" - zobrazí tkáň prsu jinak; vhodnost sono/mammografie se určuje podle typu prsní tkáně, podle věku pacientky a podle řešených nálezů, tj. je potřeba to s lékařem probrat).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
nezhoubný nador | Od: anna smíšková | 21.7.2014 17:36
Dobrý den chtěla sem se zeptat byla sem na mam.vyšetření a na ultraz.prsa a dělali mi biopsii.tam vyšeo , žeje to nadurek 3x3cm.podle testu nezhoubný nadurek.ale prý patolog,doporučuje o vyndání ,nevím jestli po vyndání mě bude čekat ještě nějaká další lečba neb jen kontroli.děkuji za odpověd .Zdena.
reagovat
re:nezhoubný nador | Od: uLekare.cz | 22.7.2014 09:39
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufám, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x