Malátnost, nevolnost

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před 4dny jsem se začala cítit zničehonic hrozně unaveně, malátně a cítím neustálou lehkou nevolnost, takže nemám ani chuť k jídlu. Pořád bych spala. Podobné příznaky jsem měla v 18, kdy mě vyšetřovali kvůli chronické únavě, ale nic nezjistili. Nevím, u koho přesně tento problém řešit. Nemohla jsem odjet do školy, protože vím, že v tomto stavu bych tam nefungovala, jsem opravdu velmi unavená, cítím slabost svalů a mám problémy se i soustředit. Nevíte, kde by mohl být problém? Můj praktický lékař tvrdí, že únavový syndrom neexistuje. Jiná doktorka řekla, že možné to je, pokud únava trvá takhle více let a nebyly zjištěny žádné pozitivní výsledky z testů. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Oba lékaři mají pravdu, již slovo syndrom znamená nepřesnou diagnozu, je to defakto soubor příznaků, které vedou ke klinickým příznakům. Při mezinárodní klasifikaci v řadě zemí není únavový syndrom uznáván. V naší republice je to tak, jak říká vaše lékařka, pokud trvají příznaky více let a na nic se nepřijde, potíže se uzavřou jako únavový syndrom. Vždy je potřeba pacienta kompletně vyšetřit a to říkáte, že už máte a na nic nepřišli, proto vám napsali diagnozu únavový syndrom. Musíte zkoušet různé věci, které vám třeba do budoucna pomohou, např. hlídat pitný režim, pravidelně spát, vyvarovat se stresu, zkusit alternativní medicínu, masáže, třeba i akupunkturu, při nejhorším okamžiku zkusit, co vás nejvíce postaví na nohy - např. Ibalgin, nebo Tebocan, zkusit i něco na imunitu Biostim. Tyto rady vám dávám jen pro případ, že skutečně máte vyšetření krve v pořádku

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: