Mám duševní nemoc?

Dobrý den, můj problém je velmi obtížný zařadit. Jedná se o to, že mám posledních několik let výkyvy nálad. Stydím se o tom s někým hovořit, ale všímám si, že z minuty na minutu se mi změní nálada, ale nemívám to tolik v běžném životě, jako spíš v partnerských vztazích. Nikdy jsem nebyla nějak zneužívaná nebo tak, ale s muži prostě nevycházím. Dokážu být na ně zlá a protivná a cítím, že když je vidím z toho smutné, mám z toho skrytou radost, následně však je mi to líto a zase otočím. Nevím, proč se tak chovám a štve mě to, ale nejde to ovládnout. Přijdu si pak jako monstrum. Nějak je záměrně netrýzním, ale spíš jsme citově nevyrovnaná. Nevím co chci. Nedokáži s nikým pořádně žít, nebo dlouhodobě chodit. V sexuálním životě mám stavy, kdy mě sex baví a jindy k němu nemám vůbec chuť, nebo když ho mám, tak po něm mám stavy, kdy jsem na partnera protivná a nevšímám si ho, někdy pláču. Chtěla bych to změnit, ale nevím jak. Je to něco ve mě. Prosím, mám strach, že je se mnou něco v nepořádku. Po fyzické stránce mívám dlouhodobé obtíže urologické, gynekologické, cítím často únavu, nemám moc energie na běžné věci, večer jsem vyčerpaná. Také mívám návaly horka a pak zimy, občasné bolesti svalstva a únava v očích. Též dlouhodobě. Dříve jsem vedla promiskuitní život, citově jsem strádala a sebedestruktivně chtěla muže, kteří mě odmítali. Můj vztah z otcem (nebo celkově s rodiči) nelze považovat za příliš vřelý. Může to být tím? Nebo jak se mám naučit milovat a nebýt taková jaká jsem, nebo jsem nemocná? Děkuji za odpověď, moc mě to trápí.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vše, co popisujete, může mít různé příčiny. Je velmi obtížné se jednoznačně vyjádřit a takto od boku"vystřelit" diagnózu nebo názor. Každopádně si myslím, že by bylo vhodné udělat celkové vyštření vašeho stavu. Tuto pomoc byste měla najít u obvodního lékaře, který může udělat jednak odběry, jednak vás může poslat k jednotlivým odborníkům ( tam sice můžete i bez doporučení, nicméně obvodní lékař by vás mohl nasměrovat cíleně). Z mého pohledu by bylo vhodné celkové vyšetření. Teprve po vyloučení organického problému, byste měla navšívit psychologa, případně psychiatra. Prosím, nelekejte se- myslím, že netrpíte psychiatrickým onemocněním. Jen se někdy můžeme ocitnout v situacích, se kterými si nevíme rady- je zbytečné se trápit. Mnohem užitečnější pro vás je začít hledat řešení - a to je jeden ze způsobů. Každý z nás se může ocitnout v situaci, které nerozumí a ztrácí se v ní. Tím, že jste tento dotaz vznesla,jasně dáváte najevo, že vám není lhostejné, jaký život vedete. A chcete s tím něco dělat. To je první krok k případné změně. Myslím, že je od vás zodpovědné takto se stavět k životu. Přeji vám hodně úspěchů, síly a trpělivosti. To proto, že změna nemusí být hned, ale bude vyžadovat určité úsilí od vás samotné.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x