Manželova epilepsie

Dobrý den, pane doktore, manžel, byl naprosto zdravý chlap, který se léčil pouze pro zvýšený tlak od 18ti let, protože má rodinné zatížení. A posledních 15 let se léčí pro sideropenii, přesto, že se nezjistilo, kde se manželovi krev v těle ztrácí.... bez pravidelné substituce železa by neustále kolaboval pro silnou anémii a i tak má hodnoty železa pouze hraniční. Před čtyřmi lety zničehonic začal dostávat epiletické záchvaty, které měly standartní průběh grandmalu se vším, co k tomu patří, přesto podle nálezů na mozku lékaři v nemocnici na Bulovce nic nenalezli a tak byl výsledek... tetánie. Po nasazení vyšších dávek hořčíku na posílení kognitivních funkcí mozku, záchvaty přicházely stále. Našli jsme si specialistu v nemocnici na Františku, kde byla manželovi po týdenní hospitalizaci a vyšetřeních potvrzena diagnoza epilepsie (s pravděpodobným centrem ve spánkovém laloku, ale ložisko se nepodařilo nalézt). Nyní manžel po tříleté léčbě antiepileptiky má záchvaty "jen" několikrát do roka, ale... kvůli epilepsii přišel o služební auto, kterým jezdil do firmy do Prahy, kde pracoval v oboru IT (bydlíme 35 km od Prahy), pak přišel komplet o zaměstnání a protože sama mám bohužel více zdravotních problémů (5 x operované hemmeroidy, několikrát operace kloubů kvůli zánětlivým procesům v kloubech způsobené pravděpodobně revmatoidní artritidou, problémy s páteří, bronchiální astma, poucha autoimunity, časté opakované bakteriální infekce dýchacích cest, k tomu těžké deprese), tak jsme s manželem v necelých 40ti letech s naším 10ti letým synkem zůstali oba bez zaměstnání, nyní jsme oba v částečném invalidním důchodu. Nechceme se vzdát. Není možné, aby mi stačilo, že manžel dostal zničeho nic epilepsii, neměl žádný úraz, žádné rodinné zatížení atp. Dostala jsem se k informacím, že v lidském těle kromě hodných bakterií žijí také ty škodlivé, ale také různí parazité, červi, svalovci aj. a že i toxiny vylučované některými druhy parazitů mohou právě epilepsii vyvolat. kam se obrátit, aby nám udělali podrobné vyšetření na parazity, protože je mi jasné, že v laboratořích se standartně nedělají, pravděpodobně i kvůli vysoké ceně. No a my si s manželem nemůžeme dovolit, abychom navštívili nějako soukromé centrum, kde by nám udělali komplet rozbor a vyšetření na parazity, kde by se dokázalo, že manželovu epilepsii vyvolaly toxiny parazitů, stejně jako sideropenii, u které mu bohužel za 15 let zjistili, že se mu někde v těle ztrácí krev, ale všechna doteď provedená kompletní vyšetření neprokázala žádná vnitřní krvácení a ni jiné úniky krve. ASle ta se jen tak ztrácet nemůže ledaže by mohlo být vysvětlení v nakažení ancylostomy: "Ancylostomy jsou absolutní hematofágové, když to řeknu lidově, krevní upíři. Jedinec může za 24 hodin spotřebovat 0,005 – 0,1 ml krve. A při nákaze o počtu 2 000 ankylostom ve střevě může člověk ztratit za den až litr krve. I při méně masivních nákazách jsou ztráty krve docela značné-průměrně kolem 30 ml krve za den. Ancylostomy produkují sekret, který snižuje srážlivost krve. V důsledku takových pravidelných ztrát krve vzniká nedostatek železa, rozvíjí se anémie. " Není zvláštní, že jak při epilesii, tak při syderopenii, nikdo nedokázal manželovi říct, proč nemoc vznikla, kam se mu v těle ztrácí krev a vysvětlení je možná nasnadě, ale nikdo z lékařů to neřeší, protože se dnes parazitární nákaze nepřikládá takový důraz, jaký by měl? Kdo by nám mohl pomoci ? Děkuji za Vaši odpověď Věra

Odpověď odborníka:

Dobry den pani\' Ve\'ro. Epilepsie vetsinou nema podklad na zobrazovacich vysetreni mozku jako je Ct nebo Mri. Ty se delaji aby se vyloucila pricina tzv. sekundarni epilepsie jako je nador, pourazova zmena a pod. Diagnosa epilepsie po EEG vysetrenich v takovem centru pro epilepsie Na Frantis\'ku bude asi spravna. Take proto, ze po antiepilepticich se stav zleps\'il. K uplnemu vymizeni zachvatu ne\'kdy nedojde. Chudokrevnost ma radu pricin i kdyz ztra\'ty pres zazivaci trakt je c\'asty duvod. Vzajemnou souvislost a pres parazitarni tropicke nemoci bych nehledal. Zminena nemoc ma jine projevy a ev parazitarni cysty by na MR vys\'etr\'eni byly patrne. Pokud se lecbou epilepsie zlepsi a zachvaty jsou mene nez za rok, muze neurolog opet povolit i rizeni. Proto bych se soustredil hlavne na kompenzaci zachvatu. Leky, zivotosprava s dobrym nocnim spankem,zcela bez alkoholu,davat i horcik v tabletach, omezeni kavy, cerneho caje. Drive doporucovana dietni opatreni a potom u epilepsie opustene,maji take nekdy dobry vliv.

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x