Modřina na zádech nebo něco vážnějšího?

Dobrý den, prosím Vás o názor, zda se dle přiložených fotografií jedná podle Vás o pouhou modřinu, která odezní během pár dní, anebo bych měla raději navštívit lékaře. Včera jsem jezdila na motokárových závodech (cca hodinu čistého času), kde mě během jízdy hrozně tlačilo sedátko do páteře. Bylo tvrdé, plastové, a jelikož jsem měla jen tričko bez mikiny, cítila jsem každý náraz do něj. Motokára jezdí celkem rychle a párkrát do mě v té rychlosti někdo narazil, příp. já narazila do jiných, takže záda - resp. obratel, kolem kterého je vidět otok a modřiny - několikrát narazil do tvrdého sedátka. Včera večer, když jsme odcházeli z akce, jsem na zádech měla pouze menší bouli a mírné zarudnutí. Ráno po probuzení jsem se však probudila s bolestí zad, boule se o něco zvětšila. Neuměla jsem si lehnout ani rovně na záda ani na bok. Zarudnutí, resp. modřiny se mi během dne rozšířily. Přímo na obratli je narůžovělý kroužek, pak bílý kruh a až poté se modřina rozprostírá dál. Dnes večer mi připadá, že si již dokážu lehnout na záda – sice trochu přes bolest a na chvilku, ale oproti ránu je to aspoň mírný pokrok. Místo je ale stálé hodně bolestivé a citlivé. Končetiny mě nebrní. Prosím Vás o radu, zda si myslíte, že se jedná pouze o zhmoždění a zda stačí místo mazat koňskou mastí (nebo je lepší místo chladit?), případně zda je vhodná návštěva lékaře. Moc Vás děkuji a mějte se hezky, Lucka

Odpověď odborníka:

Velmi pravděpodobně sice bude stačit ledová kúra a promazání hojivou mastí, přesto ale lékaře navštívit doporučuji. Je třeba prohamatat a proklepat, zda nebude třeba udělat pomocné vyšetření rtg nebo sonografické k ujištění, že nejde o poranění kosti,v tomto případě obratle, byť by i v tomto případě bylo poranění vcelku málo nebezpečné, zasluhovalo by však adekvátní opatření, aby problém nemohl být v budouucnu.Nedoporučuji podceňovat.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: